Franta, criticata pentru tratamentul minoritatilor

Joi, 12 August 2010, ora 17:44
1494 citiri
Franta, criticata pentru tratamentul minoritatilor

Franta s-a aparat prin toate mijloacele joi, raspunzand criticilor vehemente lansate de expertii Comitetului ONU pentru eliminarea discriminarii rasiale (CERD), care au denuntat "o recrudescenta" a actelor rasiste in tara, relateaza portalul belgian 7sur7, informeaza NewsIn.

Delegatia franceza a trecuta in revista punct cu punct observatiile celor 18 experti ai CERD, care au examinat timp de doua zile politica Frantei fata de minoritati de la ultima examinare, din 2005.

Atacata in special pentru situatia celor aproximativ 15.000 de romi din tara, dupa anuntul presedintelui Nicolas Sarkozy de la sfarsitul lunii iulie privind evacuarea taberelor ilegale si expulzarea romilor infractori spre Romania si Bulgaria, delegatia franceza a explicat joi ca, potrivit tratatului de aderare la UE al celor doua tari - membre UE din 2007 -, este posibila mentinerea anumitor restrictii de circulatie timp de sapte ani pentru cetatenii romani si bulgari.

In ceea ce priveste repatrierea cetatenilor din cele doua tari, delegatia franceza a afirmat ca aceasta este "conforma" cu dreptul european, care stipuleaza ca orice stat poate pune capat capat sejurului unei persoane fara loc de munca si care reprezinta o amenintare pentru sistemul de siguranta.

In ceea ce priveste nomazii, populatia in majoritate franceza, care numara peste 30.000 de persoane, modificarile legii datand din 1969 sunt in curs de examinare, a aratat delegatia franceza la Geneva.

Referitor la problema retragerii cetateniei franceze in cazul strainilor care ataca fortele de ordine, masura ce a provocat ingrijorare in randul a numerosi experti, reprezentantii Frantei au evitat subiectul, apreciind ca nu poate fi comentat un proiect de lege care nu a fost inca definit.

La randul sau, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a afirmat, intr-un comunicat, ca Franta se angajeaza sa "garanteze libertatile publice" si sa apere dreptul la securitate, "primul din drepturile omului", pentru "a-i apara pe cei vulnerabili", dupa criticile emise de Comitetul ONU, care a denuntat "recrudescenta" actelor rasiste, mentioneaza Le Journal de Dimanche.

"Toate politicile initiate in prezent de Franta vizeaza egalitatea drepturilor femeilor, protectia celor mai vulnerabili impotriva traficului de fiinte umane si apararea primului punct din drepturile omului, care este dreptul la securitate", a subliniat Lellouche.

#franta, #minoritati, #repatriere, #tratament , #Franta