Franta intra in colimatorul S&P

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 11:56
1050 citiri
Franta intra in colimatorul S&P

Standard & Poor's (S&P) ar putea modifica in urmatoarele 10 zile perspectiva ratingului AAA al Frantei la negativa, au declarat surse apropiate situatiei pentru ziarul La Tribune, preluat de Reuters.

Contactati de Reuters, reprezentantii S&P au refuzat sa comenteze informatiile.

"S-ar putea intampla intr-o saptamana, poate zece zile", scrie La Tribune, citand o sursa "diplomatica".

S&P a vrut sa faca vineri anuntul privind perspectiva ratingului Frantei, odata cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, insa a amanat decizia din motive necunoscute, potrivit ziarului francez.

Informatiile La Tribune au aparut aproape simultan cu un comunicat al Moody's care avertizeaza ca ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de banci din 15 state europene.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat marti ca Franta nu ar trebui sa fie in centrul atentiei. Criza datoriilor de stat este serioasa, dar Franta are "o viziune clara" asupra situatiei, a aratat el la postul de radio France Info, comentand informatiile din La Tribune.

"Suntem vizati cu totii, nu numai Franta. Este vorba de toate statele din zona euro. Franta nu este o insula izolata economic de restul lumii. O mare parte din activitatea economica depinde de parteneri din zona euro si de aceea avem, in mare masura, o viziune clara asupra crizei", a aratat oficialul francez.

Presedintele Nicolas Sarkozy, care va incerca anul viitor, in aprilie, sa castige un nou mandat, a declarat ca va face tot posibilul pentru a apara ratingul AAA al Frantei.

Standard & Poor's a anuntat din greseala pe 10 noiembrie ca a redus ratingul Frantei, eroare corectata dupa mai putin de doua ore, dar care a generat nervozitate pe pietele financiare.

Fitch a aratat saptamana trecuta ca nivelul datoriei publice si deficitului bugetar al Frantei corespunde ratingului AAA, insa tara are spatiu de manevra limitat in privinta absorbtiei unor noi socuri.

#Standard and Poors rating Franta, #perspectiva rating Franta , #Franta