Franta ofera facilitati restaurantelor: TVA de 5,5%

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 15:27
1396 citiri
Franta ofera facilitati restaurantelor: TVA de 5,5%

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru restaurante ar putea scadea in Franta la 5,5% de la 1 iulie, insa in schimbul acestei facilitati, patronii se angajeaza sa reduca unele preturi si sa creeze 40.000 de slujbe, potrivit unui acord semnat marti de stat si sindicate, relateaza Les Echos.

Statul francez a organizat o reuniune cu circa 1.000 de sindicalisti din restaurante, pentru semnarea unui contract, legat de ceea ce ar trebui sa faca patronii de restaurante in materie de preturi, angajare si investitii, ca urmare a diminuarii TVA la 5,5% pentru aceasta activitate, cu exceptia alcoolului, potrivit Newsin.

Dezbaterea legata de acest subiect dureaza de cativa ani in Franta, in conditiile in care multi patroni se plang ca restaurantele din Franta nu fac fata concurentei celor din tarile vecine, precum Spania, unde este aplicata o cota redusa de TVA si preturile practicate sunt mult mai mici.

Astfel, in materie de preturi, patronii se angajeaza sa transfere integral scaderea TVA in preturi, diminuand cu 11,8% preturile pentru unele produse, printre care cafeaua, apa minerala si meniul zilei.

Fiecare patron va trebui sa aleaga sapte produse sau familii de produse dintr-o lista de zece, stabilita in cadrul acordului. De asemenea, cele opt sindicate au fost de acord sa angajeze 40.000 de persoane, prin care 20.000 prin contracte de ucenicie sau de formare profesionala, in doi-trei ani.

Referitor la investitii, acordul propune aplicarea unui sistem de preturi destinat sa accelereze modernizarea restaurantelor.

Un sindicat din domeniu a refuzat sa participe la aceasta reuniune, considerand ca garantiile prevazute in contract sunt insuficiente.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut Ministerului Economiei sa propuna Parlamentului aplicarea unei cote reduse de TVA, de 5,5%, pentru restaurante incepand din 1 iulie 2009.

Masura, promisa de Jacques Chirac in 2002, era initial programata sa fie aplicata de la 1 ianuarie 2010. Franta aplica mai multe cote de TVA.

Astfel, exista TVA de 19,6% pentru toate activitatile impozabile carora nu le-au fost stabilite cote speciale, TVA de 5,5%, care se aplica pentru anumite produse alimentare, bunuri necesare in agricultura si produse culturale, precum si o cota speciala de 2,1% pentru anumite medicamente, reprezentatii teatrale si publicatii de presa. 

#facilitati, #investitii, #sindicate, #tva , #Franta