Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franta se deschide in fata bulgarilor si a romanilor

Franta se deschide in fata bulgarilor si a romanilor
In vizita la Bucuresti la 30 noiembrie si la Sofia la 1 decembrie, ministrul francez al afacerilor europene, Catherine Colonna, a anuntat o veste buna pentru Romania si Bulgaria: deschiderea pietei muncii franceze catre cetatenii acestor tari de la 1 ianuarie 2007, ziua intrarii acestor doua state in Uniunea Europeana: o deschidere desigur "progresiva si controlata", dar o deschidere fara amanari, in timp ce Franta asteptase data de 1 mai 2006 pentru a acorda acelasi lucru muncitorilor din cele zece state, printre care Polonia si deja faimosii sai "instalatori" care s-au alaturat UE in 2004. La vremea respectiva, numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia nu au impus restrictii muncitorilor din tarile Europei de Est. Toti ceilalti au dorit punerea in aplicare a unor clauze de salvgardare. In prezent, rolurile sunt inversate. Cand Marea Britanie se arata tematoare, Franta pare preocupata sa se arate deschisa..
"Optiunea coerentei"

Amintind ca "libera circulatie a muncitorilor este unul din principiile fondatoare ale Europei", ministrul delegat pentru afaceri europene a afirmat ca Franta doreste, de la 1 ianuarie 2007, sa ii trateze pe picior de egalitate pe muncitorii bulgari sau romani si pe cetatenii celorlalte noi state membre. "Circa saizeci de meserii in sapte sectoare de activitate acoperind portiuni largi din economia franceza", cum ar fi constructiile, industria hoteliera, agricultura, vor fi asadar deschise muncitorilor romani si bulgari. "Aceasta este optiunea coerentei", a subliniat Catherine Colonna, evocand nevoile pietei muncii din Franta. Trebuie ca cererea si oferta sa se intalneasca in mod progresiv si reflectat", a insistat el.

Acest semnal adresat Sofiei si Bucurestiului se doreste a fi o "marturie" fata de autoritatile celor doua tari care mai au de facut progrese pe calea reformelor, cum nu a ezitat sa aminteasca ministrul francez, dar care trebuie primite "cu bratele deschise", pentru ca este "in interesul tuturor de a reusi reunificarea familiei europene".
Italia si Grecia, destinatii privilegiate

In octombrie, guvernul lui Tony Blair a anuntat ca va veghea sa limiteze foarte serios intrarea muncitorilor romani si bulgari pe solul sau. El a aratat ca 400 000 de muncitori provenind din tari care au aderat la UE in 2004 au sosit in Marea Britanie, adica un numar mult peste estimarile oficiale, care prevedeau intre 5000 si 13 000 noi imigranti pe an. Acest aflux a determinat opozitia conservatoare, dar si pe unii responsabili ai Partidului Laburist sa ceara in viitor un "laxism" mai putin mare, fiindu-le teama sa nu soseasca pe solul britanic intre 60 000 si 140 000 de imigranti bulgari si romani, potrivit unor studii guvernamentale. Anuntul britanic a sunat neplacut in urechile bulgarilor si romanilor, chiar daca Marea Britanie nu este a priori tara unde doresc cei mai multi sa vina sa lucreze.

Dupa caderea comunismului, romanii privilegiaza Italia. In 2004, 175 000 dispuneau de permis de munca in aceasta tara, 90 000 alesesera Ungaria, 73 000 Germania, 60 000 Franta. La randul lor, 750 000 de bulgari au emigrat, in principal in Grecia (200 000), in Italia (60 000) si in Spania (80 000). Un functionar bulgar a spus in gluma ca UE nu trebuie sa se nelinisteasca de afluxul de cetateni bulgari si romani, deoarece ei sunt deja in tarile Uniunii!

Cuvintele lui Catherine Colonna, cu un continut opus al exprimarii britanicilor, nu puteau decat sa incante gazdele sale.

Traducerea: Ana Harth


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 746 ori