Franta se pregateste pentru cel mai dur buget din ultimele trei decenii

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:04
1326 citiri
Franta se pregateste pentru cel mai dur buget din ultimele trei decenii
Sursa: The Telegraph

Francois Hollande, presedintele Frantei, vrea sa reduca deficitul bugetar si va introduce, in primul proiect de buget pentru 2013, cresteri semnificative de taxe si reducerea cheltuielilor bugetare.

Reducerea deficitului bugetar de la 4,5%, in 2012, la 3% se va face printr-o crestere a taxelor in valoare de 20 de miliarde de euro. Majorarea taxelor ii vizeaza mai ales pe miliardarii cu venituri de peste un milion de euro. Acestia vor fi impozitati cu 75% pentru tot ce depaseste pragul mentionat, relateaza Bloomberg.

Performantele presedintelui Hollande

Aprecierile asupra performantei lui Hollande, in cele patru luni de cand a preluat puterea, au fost impartite.

Randamentul bondurilor franceze a fost intr-o continua scadere, atingand un record minim de 2,002%, in august. Mai mult, Franta a reusit chiar sa vanda obligatiuni pe termen scurt cu randament negativ, pentru prima data, in iulie.

In schimb, cresterea economica a stagnat, iar, pentru prima data in ultimii douazeci de ani, francezii au asistat la inchiderea unei fabrici de automobile. Dupa ce, initial, a considerat inchiderea fabricii Peugeot drept "inacceptabila", Hollande a trebuit sa accepte ca inevabitabila aceasta solutie, scrie The Economist.

In plus, somajul din Franta a atins cel mai inalt prag din 1999, adica trei milioane de someri, si este in crestere, conform BBC.

Nivelul consumului, care a fost, pana acum, motorul cresterii economice franceze, a scazut si el, francezii preferand sa economiseasca. Gradul de economisire a crescut, anul acesta, la 16,4%, de la 16%, in ciuda unei mariri a salariilor.

Riscurile economiei franceze

Strategia presedintelui Frantei de crestere a taxelor este riscanta. Economia este deja stagnanta, cifra tocmai publicata pentru cresterea economica aferenta trimestrului 2 al lui 2012 fiind de 0%.

Aceasta stagnare vine dupa ce singura crestere economica din ultimele 5 trimestre a fost de doar 0,3%.

Mai mult, specialistii se indoiesc ca un deficit de doar 3% este posibil. "Dupa cum stau lucrurile, un deficit de doar 3,3% ar fi in sine un rezultat remarcabil", a declarat pentru Reuters Helene Baudchon, economist la BNP Paribas.

Iar, daca tinta deficitului nu va fi atinsa, este posibil ca pietele sa reactioneze iar randamentul obligatiunilor sa ia o traiectorie ascendenta, fiecare crestere cu 0,1% costand Franta doua sute de milioane de euro.

In acest context, sprijinul electoratului pentru Francois Hollande a scazut, in ultima luna, cu unsprezece puncte, pana la 43%.

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

#Franta Hollande, #reduceri bugetare Franta, #cresteri taxe Franta, #reducere deficit Franta, #economie franta , #Franta