Franta spune "DA" emigrantilor din est

Luni, 02 Iunie 2008, ora 10:45
1140 citiri
Franta spune "DA" emigrantilor din est

Franta isi va deschide piata muncii, in cel de-al doilea semestru al acestui an, pentru lucratorii din statele din estul Europei care au aderat la UE in 2004, potrivit unei relatari dintr-un cotidian francez.

In momentul de fata, "noii" cetateni ai UE care doresc sa munceasca in Franta au nevoie de un permis de munca ce poate fi obtinut prin lungi proceduri administrative, unele dintre acestea fiind mai simple pentru o lista de 150 de posturi, printre care bucatari, chelneri si specialisti in calculatoare.

Dar in timpul vizitei de miercuri (28 mai) din Polonia, presedintele francez Nicolas Sarkozy va anunta intentia tarii sale de a ridica toate restrictiile ramase in cel de-al doilea semestru al lui 2008 - in timpul presedintiei franceze a UE, a relatat luni cotidianul financiar Les Echos.

Decizia s-ar aplica cu aproape un an mai devreme decat fusese planuita. Parisul a optat in 2006 sa mentina unele bariere pentru lucratorii din Polonia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia si Slovenia pana in mai 2009.

Noua oferta contine o clauza potrivit careia, in eventualitatea in care piata fortei de munca din Franta se inrautateste drastic, exista posibilitatea de reintroducere a restrictiilor pentru lucratorii din estul si centrul Europei, sustine Les Echos.

Pe langa Franta, doar Germania, Austria, Danemarca si Belgia mai impun inca restrictii lucratorilor din tarile estice, dar negocierile cu Belgia in vederea ridicarii barierelor, posibil pana in iulie sau septembrie, sunt in curs de desfasurare.

In schimb, Germania si Austria par sa mentina, cel mai probabil, restrictiile pana in ultimul moment posibil din punct de vedere legal, in 2011.

Ca o comparatie, aproape niciuna dintre "vechile" 15 state membre ale UE nu si-a deschis complet piata muncii pentru lucratorii din Bulgaria si Romania, Suedia si Finlanda numerandu-se printre exceptii.

Nici ridicarea restrictiilor din Franta nu ar afecta cele doua state - membre UE din ianuarie 2007.

In urma mai multor analize efectuate recent, s-a cerut ridicarea tuturor barierelor pentru lucratorii UE din interiorul blocului de 27 de natiuni, subliniindu-se faptul ca "valul" de est europeni de care multi se temeau nu a avut loc.

In plus, un sondaj facut public in aprilie a dezvaluit ca multi dintre cei care au plecat sa munceasca in Marea Britanie in 2004 - unul dintre primele membre "vechi" care si-au liberalizat piata muncii - s-au intors deja acasa.