Franta trebuie sa renunte la mai multe scutiri de taxe

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:52
1170 citiri
Franta trebuie sa renunte la mai multe scutiri de taxe

Guvernul francez va fi nevoit sa reevalueze sistemul reducerilor de taxe pentru a reusi sa se incadreze in tinta de deficit bugetar pentru anul 2011, a declarat duminica ministrul pentru buget, Francois Baroin, potrivit Mediafax.

Baroin a afirmat, la radio Europe 1, ca ministerul ar putea fi nevoit sa contribuie la eforturile de reducere a deficitului cu zece miliarde euro anul viitor prin reducerea mai multor scutiri de taxe, fiind a doua oara in numai doua zile cand guvernul creste aceasta cifra.

Declaratiile lui Baroin subliniaza dificultatile cu care se confrunta Franta in privinta reducerii deficitului bugetar. Anterior, ministerul Economiei anuntase ca vrea sa reduca deficitul din 2011 cu doua miliarde euro prin restrangerea reducerilor de taxe, dar a crescut apoi cifra la cinci miliarde euro.

Vineri, premierul Francois Fillon a declarat ca suma se va ridica la 8,5 miliarde euro, "in functie de situatie", iar ministrul bugetului a urcat duminica cifra la nivelul amintit, de zece miliarde euro.

"Am propus acum cateva saptamani cinci miliarde euro pentru anul viitor, dar cred ca va trebui sa ne apropiem mai mult de zece miliarde euro (...) pentru a ne incadra in obiectivul inevitabil de reducere a deficitului bugetar de la 8% din PIB la 6% din PIB", a afirmat Baroin.

Guvernul estimeaza ca reducerile de taxe priveaza bugetul de stat de 75 miliarde euro anual si a anuntat in mai multe randuri ca va ataca dur aceste facilitati, introduse in mare masura pentru a incuraja investitiile si angajarile.

Franta a promis Uniunii Europene ca va reduce deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB pana in 2013, de la 8% din PIB in acest an, bazandu-si angajamentul pe o crestere economica de 2,5% estimata pentru 2011. Cheltuielile publice reprezinta 54% din PIB in Franta, cel mai ridicat nivel din zona euro. 

#franta, #scutiri, #taxe, #criza, #buget , #Franta