Franta trece Elvetia pe lista neagra a paradisurilor fiscale

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 00:02
1712 citiri
Franta trece Elvetia pe lista neagra a paradisurilor fiscale

Senatul francez a adoptat joi un amendament care permite inscrierea Elvetiei pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale incepand cu 1 ianuarie 2010, potrivit unor surse parlamentare citate de AFP, dupa ce statul alpin a refuzat sa ratifice acordul de schimb de informatii fiscale intre cele 2 tari. Amendamentul va fi supus spre avizare guvernului in cadrul reuniunii de joi, in sedinta publica.

Ulterior, amendamentul va fi votat in plenul Senatului francez. Acest amendament a fost propus de presedintele comisiei de Finante din Senat, Jean Arthuis, si de raportorul din partidul guvernamental de centru-dreapta UMP, Philippe Marini, in cadrul legii bugetului pe 2010.

Reglementarea prevede ca statele care, la 1 ianuarie 2010, nu au ratificat "conventia de asistenta administrativa" cu Franta vor fi considerate drept "necooperante" in lupra contra paradisurilor fiscale.

"Am aflat ca autoritatile federale elvetiene nu au intentia" sa ratifice conventia de schimb de informatii fiscale semnata intre cele doua state, a afirmat Marini, intr-o conferinta de presa.

"Daca lucrurile stau astfel, avem dreptul sa inscriem Elvetia pe aceasta lista" a statelor necooperante ce trebuie realizata in cadrul masurilor de lupta impotriva paradisurilor fiscale prevazute in legea bugetului, a precizat el.

Elvetia a suspendat procesul de ratificare a acordului franco-elvetian ca sa protesteze fata de "afacerea HSBC". Berna acuza Franta ca a utilizat o lista a contribuabililor francezi banuiti de evaziune fiscala constituita pe baza unor date furate de un informatician al HSBC ce lucra la Geneva. 

#franta, #elvetia, #paradis fiscal, #evaziune, #lista neagra , #Franta