Franta vrea reguli UE pentru taxarea companiilor americane de Internet cu activitati in Europa

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:53
1618 citiri
Franta vrea reguli UE pentru taxarea companiilor americane de Internet cu activitati in Europa

Franta intentioneaza sa propuna in octombrie liderilor UE introducerea de reglementari si reguli fiscale la nivel comunitar pentru companiile americane de Internet cu activitati in Europa.

Executivul de la Paris a cerut Comisiei Europene sa prezinte pana in primavara propuneri pentru "stabilirea unui regim de taxe privind companiile din sectorul digital, care sa asigure ca profiturile obtinute pe piata europeana sunt taxate, iar veniturile distribuite statelor membre, legand baza de taxare cu locul in care a fost obtinut profitul", se arata intr-un document obtinut de cotidianul american Wall Street Jornal.

De asemenea, Franta vrea sa reglementeze principalele platforme de Internet si continut digital - intre care Google, Apple, Amazon si Facebook. Noile reguli ar trebui sa ajute la formarea unor concurenti europeni pentru gigantii americani de Internet, a declarat ministrul Tehnologiei din Franta, Fleur Pellerin.

"Nu vrem sa reglementam Internetul. Vrem sa reglementam un numar restrans de platforme de Internet, care in prezent blocheaza inovatia. Situatia actuala face dificila formarea unor 'campioni' europeni cu prezenta globala", a spus Pellerin.

Ministrul francez va gazdui o reuniune informala cu omologii sai din mai multe tari europene saptamana urmatoare pentru a prezenta planul Frantei si pentru a atrage sprijin inaintea intalnirii tuturor reprezentantilor tarilor UE la Bruxelles in octombrie.

Guvernele europene sunt tot mai ingrijorate de forta companiilor americane in economia online, noteaza Wall Street Journal. Franta, Germania si Marea Britanie au initiat separat demersuri pentru schimbarea regulilor fiscale care permit gigantilor Web din SUA sa evite sa plateasca o mare parte dintre taxele pentru companii din Europa.

In plus, guvernele europene au criticat dur companiile americane pentru colectarea de informatii despre utilizatorii europeni fara o protectie adecvata. Ingrijorarea a fost amplificata de dezvaluirea programelor de spionaj ale Agentiei Nationale de Securitate a SUA (National Security Agency - NSA).

Ramane inca neclar cat de mult sprijin poate atrage Franta in Europa, noteaza Wall Street Journal. Guvernul de la Paris s-a confruntat, deja, cu opozitie la nivel national in privinta impunerii unor noi taxe la nivel national asupra companiilor de internet.

#taxe companii Franta, #companii internet Franta, #taxe UE companii americane, #spionaj electronic SUA , #Franta