Gordon Brown: lumea este pregatita pentru o taxa bancara globala

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 23:16
1149 citiri
Gordon Brown: lumea este pregatita pentru o taxa bancara globala

Marile economii ale lumii sunt aproape de un acord privind instituirea unei taxe la nivel mondial pentru banci, a declarat premierul Marii Britanii, Gordon Brown, aratand, insa, ca sunt sanse reduse ca o intelegere sa fie incheiata la urmatoarea reuniune G20, din iunie, potivit Financial Times (FT). 

Oficialul britanic a afirmat ca lumea este pregatita pentru o "taxa globala", noteaza cotidianul britanic. Germania, Franta si Marea Britanie sunt de acord in termeni generali privind necesitatea unei taxe, a spus el, adaugand ca spera si la adeziunea Statelor Unite.

"Marea Britanie a discutat cu Franta si Germania despre ce putem face impreuna. Suntem de acord in privinta unei baze comune", a declarat Brown. Saptamana trecuta, Franta si Germania au sustinut instituirea unei taxe bancare coordonate la nivel international.

Premierul britanic a declarat pentru FT ca doreste sa reinvie spiritul cooperarii globale, dupa perioada de declin care a urmat intalnirii din aprilie 2009 a G20, la Londra.

Chiar daca peste circa o luna vor avea loc alegeri in Marea Britanie, Brown este angajat intr-o campanie internationala pentru negocierea instituirii unei taxe bancare.

Premierul vrea un acord privind taxa la reuniunea G20 din noiembrie, de la Seul, alaturi de reguli privind capitalul, care sa intareasca institutiile financiare pentru o eventuala noua criza.

#gordon, #brown, #taxa, #bancara, #globala , #Franta