Guvernul francez se implica in actionariatul rafinariei Petroplus

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:14
1347 citiri
Guvernul francez se implica in actionariatul rafinariei Petroplus

Guvernul francez ar putea prelua o participatie minoritara la rafinaria Petroplus Holding Petti-Couronne, a declarat ministrul Industriei Arnaud Montegourg.

"Anticipam mai multe oferte de preluare a unitatii Petit-Couronne. Este o rafinarie aflata pe pierdere, astfel ca investitorul ar trebui sa intre in parteneriat cu statul", a afirmat Montebourg la postul de radio RTL, potrivit Bloomberg.

Termenul de inaintare a ofertelor, stabilit de tribunalul din Rouen, expira miercuri dupa-amiaza. Rafinaria a intrat in administrare speciala in ianuarie 2012, dupa ce Petroplus si-a declarat insolventa. Petit-Couronne este cea de-a patra rafinarie europeana care a suspendat operatiunile in ultimii doi ani din cauza scaderii profiturilor din industrie.

Sindicatele franceze incearca sa evite inchiderea rafinariei in timp ce grupul de lobby al industriei petroliere din Franta nu a intervenit. Unitatea are 470 de angajati.

"Preluarea unei rafinarii de aceasta marime necesita doua lucruri: multi bani si petrol. Este in interesul tarilor producatoare de petrol precum Libia, care doresc sa fie prezente pe piata europeana, sa existe rafinarii aproape de huburile de distributie", a afirmat Montebourg.

In ce va consta interventia guvernamentala

Guvernul este dispus astfel sa-si asume un rol de investitor minoritar pentru a furniza capitalul substantial necesar pentru a aduce rafinaria pe profit, a spus oficialul francez.

"Am prefera sa ne mentinem capacitatea de rafinare, sa nu ne bazam pe importuri", a continuat el.

Tribunalul din Rouen a respins anul trecut oferte din partea Netoil si Alafandi Petroleum Broup. Montebourg a cerut instantei sa amane o decizie finala privind rafinaria, pentru a castiga timp pentru evaluarea intereselor libiene. Ministrul a precizat ca preluarea rafinariei de catre investitori din Libia ar fi o posibilitate "serioasa".

Petroplus a inchis vara trecuta o rafinarie din Marea Britanie, care va fi transformata in depozit. Guvernul britanic nu a intervenit pentru a mentine unitatea operationala, spre dezamagirea sindicatului local din Coryton.

#industrie petroliera Franta, #nationalizari companii Franta, #nationalizare rafinarii, #inchidere rafinarii , #Franta