Le Pen baga investitorii in sperieti! Iata cum s-ar putea schimba Franta cu ea presedinte

Marti, 07 Februarie 2017, ora 17:55
10315 citiri
Le Pen baga investitorii in sperieti! Iata cum s-ar putea schimba Franta cu ea presedinte
Foto: Facebook/ Marine Le Pen 2017

Varianta alegerii lui Marine Le Pen in cea mai importanta functie de stat din Franta incepe sa le dea frisoane investitorilor, "Madame Frexit", asa cum s-a autointitulat liderul Frontului National Francez, fiind adepta unor politici protectioniste.

Franta ar putea sa-si schimbe radical traseul, daca Marine Le Pen va castiga alegerile prezidentiale din primavara acestui an, accentuand senzatia de instabilitate politica resimtita in intreaga Uniune Europeana, relateaza CNN Money.

Pe piata de capital se face deja simtit un sentiment de neincredere, diferenta inregistrata intre randamentul titlurilor de stat germane si franceze atingand maximul ultimilor 4 ani, ca reactie a investitorilor la schimbarile politice care pot surveni in Hexagon.

Le Pen si-a lansat public candidatura la sfarsitul saptamanii trecute printr-un discurs anti-globalizare, anti-imigratie si anti-NATO, repetand parca scenariul care l-a propulsat pe Donald Trump in fruntea Statelor Unite.

Liderul FNF are in plan si renuntarea la moneda unica, dar si organizarea unui referendum prin care populatia sa decida daca mai vrea sa ramana sau nu in UE, eveniment care ar putea hotari definitiv soarta Uniunii si a euro.

"Frexit" are implicatii mai mari decat Brexit-ul petrecut peste Canalul Manecii, Franta fiind a doua economie din zona euro si unul dintre membri fondatori ai UE.

"Investitorii se simt ceva mai speriati de implicatiile ridicate de datoria statului francez, deoarece exista un risc mic, dar demn de luat in considerare, privind denominarea acestora din euro in franci francezi", explica Jennifer McKeown, economist-sef pentru Europa la Capital Economics.

"Se intrevede ricul unei iesiri a Frantrei din zona euro, dar cred ca nimeni nu il percepe asa cum ar trebui", a mai adaugat aceasta.

Dupa modelul propus de Le Pen, Franta ar urma sa adopte masuri care ar putea schimba radical peisajul economic din tara.

Iata si cum ar putea arata Franta sub mandatul liderului extremei dreapta din tara:

Le Pen a mentionat adoptarea rapida unor masuri protectioniste de tip "inteligent", cum ar fi acordarea cu prioritate a contractelor publice catre companiile autohtone.

Impozitele platite de companiile care folosesc muncitorii straini ar urma sa fie mai mari decat cele aplicate localnicilor, iar numarul de imigranti acceptati annual in tara ar urma sa fie limitat la 10.000.

Liderul FNF promite, la fel ca Donald Trump, o reforma insotita de masuri de relaxare fiscala, desi amanuntele privind modul in care ar putea fi reduse taxele aplicate companiilor si angajatilor nu au fost facute publice inca.

Prima runda a alegerilor prezidentiale din Franta este programata pe 23 aprilie. Desi inca nu a fost declarata o favorita a publicului, unii analisti o crediteaza deja pe Marine Le Pen cu sanse reale de castig.

"Exista aceasta sansa scazuta, dar deloc neglijabila, ca ea sa castige. Impactul pe care l-ar avea o astfel de victorie este atat de mare, incat investitorii sunt speriati pe buna dreptate", considera Charles Lichfield, colaborator in cadrul Eurasia Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disolutie UE, #alegeri franta, #Marine Le Pen, #Frexit , #Franta