Marea Britanie ar putea prelungi programul de prime de casare

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 16:39
1496 citiri
Marea Britanie ar putea prelungi programul de prime de casare

Ministrul comertului din Marea Britanie, Peter Mandelson, va anunta o prelungire a programului de prime de casare introdus in primavara de guvernul lui Gordon Brown si care este aproape de sfarsit, ca urmare a epuizarii fondurilor alocate, au relatat luni BBC News si Sky News, citate de AFP, preluat de NewsIn.

Potrivit celor doua televiziuni de stiri, Mandelson va anunta aceasta masura intr-un discurs prevazut pentru aceasta dupa-amiaza la congresul anual al Partidului Laburist, ce are loc la Brighton.

Daca se confirma, aceasta prelungire ar reprezenta o veste buna pentru constructorii auto.

Programul britanic de prime de casare, lansat in mai, ar urma sa se incheie in momentul in care suma totala prevazuta de stat - 300 milioane lire sterline, echivalentul a 300.000 de prime - va fi epuizata.

Jumatate din valoarea primei de casare - de 2.000 lire (circa 2.200 de euro) - este finantata, in Marea Britanie, de constructorii auto.

Insa programul s-a bucurat de un mare succes si ar putea sa se incheie rapid, in conditiile in care, la inceputul lui august, guvernul anunta ca peste 150.000 de persoane au beneficiat de prima, pentru automobilele vechi trimise la casare.

Perspectiva epuizarii fondurilor disponibile a ingrijorat sectorul auto, care a solicitat prelungirea programului, mai ales dupa ce sectorul productiei auto din Marea Britanie, care incepuse sa-si revina, a inregistrat o noua cadere in august, de 31,5% fata de aceeasi luna din 2008, dupa o contratie de doar 17,9% in iulie.

Programul de prime de casare, destinat sa stimuleze cererea auto si sa revigoreze productia, s-a bucurat de succes si in alte state din UE, precum Germania si Franta, dar si in Statele Unite.

In schimb, in cadrul programului similar din Romania, supranumit Rabla, s-au utilizat, in primele doua etape din acest an, doar aproximativ jumatate din fondurile disponibile.

 

#auto, #britanie, #casare, #marea, #prime, #productie , #Franta