Ministerului german al Economiei critica dur situatia din Franta

Marti, 30 Aprilie 2013, ora 12:41
1399 citiri
Ministerului german al Economiei critica dur situatia din Franta

Un raport intern al Ministerului german al Economiei analizeaza in termeni duri situatia economica din Franta, in contextul unor relatii tensionate intre Paris si Berlin. Fragmente din acest raport au fost publicate marti de cotidianul Handelsblatt.

"Industria franceza pierde din ce in ce mai mult in domeniul competitivitatii, delocalizarea companiilor in strainatate continua", scrie in raportul elaborat de functionarii din ministerul liberalului Philipp Rosler, dupa cum relateaza AFP.

Documentul mentioneaza, de asemenea, "costurile fortei de munca in crestere puternica" din Franta, potrivit jurnalului german, care este in general bine informat cu privire la tot ceea ce provine de la Ministerul Economiei, scrie agentia franceza de presa. Jurnalul incheie doua pagini de analiza asupra Frantei notand ca "vecinul mandru" francez "risca sa devina bolnavul Europei".

Publicarea acestui raport in Handelsbaltt, un cotidian de referinta in lumea afacerilor, survine intr-un context foarte tensionat al relatiilor franco-germane, dupa atacurile lansate de Partidul Socialist francez (PS) la adresa politicii cancelarului german Angela Merkel, acuzata ca blocheaza cresterea economica in Europa din motive "egoiste".

Desi Berlinul a incercat sa minimalizeze importanta acestor critici, presa germana si mai multi observatori au vazut in atacurile PS o tentativa de a deturna atentia publica de la ritmul lent de implementare a reformelor in Franta.

In editia de marti a cotidianului german Kolner Stadt-Anzeiger, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, face apel la Paris sa mareasca acest ritm.

"Pozitia mea este: suntem gata sa acceptam deficitul public din 2013 doar daca reformele structurale sunt puse in aplicare. Reforme ale pietei muncii, un program de lucru marit, plafonarea cresterii pensiilor, eliminarea unor posturi din sectorul public", afirma conservatorul.

Parisul nu va respecta anul acesta plafonul de deficit public impus de UE si spera la clementa partenerilor sai, promitand reforme si respectarea pactului de stabilitate anul viitor. Guvernul german a semnalat in mod repetat ca este gata sa faca acest gest fata de cel mai important partener al sau, incheie AFP.

#situatie economica Franta, #relatii Franta Germania, #probleme economie Franta , #Franta