Modelul francez: Investitorii, amenintati cu amenzi usturatoare daca isi inchid afacerile ca sa migreze

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 18:00
1709 citiri
Modelul francez: Investitorii, amenintati cu amenzi usturatoare daca isi inchid afacerile ca sa migreze
Sursa foto: The Telegraph

Parlamentul Frantei a adoptat marti o lege care impune penalizari drastice companiilor care isi inchid operatiunile considerate viabile din punct de vedere economic, deoarece presedintele Francois Hollande nu reuseste sa salveze locurile de munca intr-un sector industrial afectat de declin, transmite Reuters.

Legea a fost criticata de importanti oameni de afaceri care sustin ca noua reglementare va afecta investitiile in Franta, majorand costurile si complexitatea legala a inchiderii operatiunilor.

Reglementarea a fost denumita legea "Florange", dupa numele unei unitati de productie a otelului din Nordul Frantei, unde presedintele Francois Hollande, aflat in campanie electorala, le-a spus angajatilor in 2012 ca va sprijini adoptarea unei legislatii care sa le protejeze locurile de munca in cazul inchiderii unitatii.

Adoptarea legii nu a putut salva muncitorii de la Florange

Legea a venit prea tarziu pentru a-l mai opri pe producatorul de otel ArcelorMittal sa inchida in iulie cele doua furnale de la Florange.

Industria otelului din Europa se confrunta cu un exces al capacitatilor de productie pe termen lung, iar problemele economice au afectat cererea, determinand ArcelorMittal sa inchida furnale in Franta si Belgia.

ArcelorMittal avea in Franta aproximativ 20.000 de angajati in 2012.

In august, ArcelorMittal a redus estimarile privind EBITDA in anul fiscal 2013, la peste 6,5 miliarde de dolari, dupa ce in luna mai estima un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare de 7,1 miliarde de dolari, similar cu cel inregistrat in 2012.

"Desi am revizuit estimarile pentru 2013, trimestrul doi arata o imbunatatire fata de in perioada similara din 2012, care a marcat cel mai scazut nivel din ultimii ani", a declarat seful ArcelorMittal, Lakshmi Mittal.

Evolutia vanzarilor ArcelorMittal

Vanzarile au inregistrat in perioada aprilie-iunie 2013 un declin de 10,1%, la 20,20 miliarde de dolari, de la 22,48 miliarde de dolari in perioada similara din 2012.

Datoria neta este asteptata sa creasca in a doua jumatate a anului la aproximativ 17 miliarde de dolari.

ArcelorMittal, prezenta si in Romania, este cea mai mare companie siderurgica si miniera integrata din lume, cu activitate in peste 60 de tari. In Romania, ArcelorMittal detine unitati de productie la Galati (est), Iasi (est), Roman (nord-est) si Hunedoara (centru).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inchidere fabrici Franta, #lege retragere investitii Franta, #legea Florange Franta, #amenzi investitori Franta, #plecare ArcelorMittal Franta , #Franta