Nici in Franta nu-i mai bine. Ministrii lui Macron au inceput sa demisioneze

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 05:54
2340 citiri
Nici in Franta nu-i mai bine. Ministrii lui Macron au inceput sa demisioneze

In ciuda faptului ca au asigurata majoritatea in parlament, membrii guvernului de la Paris abandoneaza unul cate unul barca Puterii.

Doi ministri au demisionat de la inceputul saptamanii lasand vacante fotoliile de la Dezvoltare si Aparare, iar o a treia demisie este asteptata de la Ministrul Justitiei, relateaza Bloomberg.

Richard Ferrand (ministrul Dezvoltarii) si Sylvie Goulard (ministrul Apararii) i-au transmis demisiile premierului Edouard Philippe,

Sylvie Goulard, care detinea portofoliul Apararii, a plecat in urma unui scandal privind felul in care partidul sau, MoDem, a facut rost de bani pentru campania electorala.

Reputatia noii administratii din Franta este in joc, dar, in acelasi timp, partidul lui Macron poate sa-si faca linistit jocul politic, in contextul in care detine 308 mandate din cele 577 din Legislativul francez, fapt care face inutil sprijinul oferit de de MoDem, formatiune catre a obtinut doar 42 de mandate in Parlament.

"Daca Goulard a plecat din cauza anchetei privind fondurile de campanie, derulata in Parlamentul European, se ridica intrebarea daca nu vom asista la o demisie a tuturor ministrilor MoDem. Ajutorul dat de Francois Bayon (lider MoDem - n.red) in timpul campaniei a fost vital, dar nu se mai intrevede rostul sau acum", crede Thomas Guenole, profesor de stiinte politice la un institut de profil din Paris.

Ancheta privind fondurile de campanie folosite de MoDem in perioada alegerilor europarlamentare din Franta vine dupa un intreg scandal in care a fost implicat Francois Filon, un pretendent la presedintia franceza, acuzat de a-si fi tinut pe statul de plata la cabinetul parlamentar sotia si copii, sifonand de-a lungul anilor aproape 1 milion de euro.

Ferrand are si el o poveste complicata cu tranzactii imobiliare in spate, in care procurorii au inceput deja cercetarile.

Pe de alta parte, Bayrou, aliatul lui Macron, sustine ca demisia ministrului Apararii este o decizie personala a acesteia, infirmand varianta parasirii coalitiei de guvernare.

Bayrou este ministru al Justitiei, iar primele contre intre el si premierul Philippe nu au intarziat sa apara. Totusi, conflictul din interiorul arcului guvernamental nu va escalada rapid, cred analistii.

"Pentru moment, opinia publica este vigilenta, nu si naiva, dar nimeni nu asteapta ca situatia sa fie transata rapid. Insa, daca este sa vorbim de aceeasi situatie si peste doi ani de acum incolo, lucrurile nu vor sta chiar ok", a explicat Adelaide Zulfikarpasic, director BVA Opinion in Paris.

Premierul Philippe este asteptat sa anunte componenta noului cabinet in cursul acestei saptamani. Conform procedurii, ministrii au depus demisiile in alb duupa alegerile parlamentare de la sfarsitul saptamanii, sefu;l cabinetului urmand sa decida cine va mai ramane pe post.

#guvern Franta, #demisii ministri Franta, #cabinet Edouard Phillipe, #coalitie guvernamentala Franta, #Emmanuel Macron , #Franta