Noul ministru al Economiei din Franta ar vrea sa schimbe saptamana de lucru de 35 de ore

Vineri, 29 August 2014, ora 09:50
1079 citiri
Noul ministru al Economiei din Franta ar vrea sa schimbe saptamana de lucru de 35 de ore
Sursa foto: Reuters

Noul ministru al Economiei din Franta, Emmanuel Macron, s-a declarat in favoarea schimbarii duratei saptamanii de lucru, in prezent de 35 de ore, sugerand ca firmele ar trebui sa aiba o mai mare autonomie in stabilirea programului de munca al angajatilor.

Intr-un interviu pentru revista franceza Le Point, Macron a spus ca saptamana de munca ar putea fi modificata, cu acordul sindicatelor si al angajatilor, potrivit CNBC.

O asemenea masura ar ajuta Franta sa iasa din "capcana acumularii drepturilor angajatilor in defavoarea celor fara un loc de munca".

Care a fost reactia sindicatelor

In replica, liderul sindicatului francez Confederatia Democrata a Muncii, Laurent Berger, a declarat ca Macron "a facut o greseala" sugerand modificarea programului de lucru.

"Nici nu se pune problema. Subiectul este inchis", a spus acesta

Pe de alta parte, presedintele subsidiarei agentiei internationale de recrutare Manpower, Alain Roumilhac, s-a declarat in favoarea unei mai mari libertati de miscare a companiilor franceze, spunand ca spera ca Macron sa fie "omul potrivit" pentru a conduce Ministerul Economiei.

Politicile economice sustinute de presedintele Francois Hollande au fost atacate de catre unii oficiali, dupa ce rata somajului a atins un nou record in iulie. Datele Ministerului Muncii publicate miercuri arata ca numarul somerilor a crescut cu 26.000 in luna iulie, la peste 3,42 milioane persoane.

Introdusa de guvernul socialist in 2000, saptamana de lucru de 35 de ore a fost intens criticata de catre comunitatile internationale si de mediul de afaceri local.

#Franta Macron, #program de lucru Franta , #Franta