Odyssey Dawn, Ellamy sau Harmattan, nume date operatiunii militare din Libia

Luni, 21 Martie 2011, ora 23:41
1936 citiri
Odyssey Dawn, Ellamy sau Harmattan, nume date operatiunii militare din Libia

"Harmattan", "Ellamy" sau "Odyssey Dawn" sunt nume, uneori surprinzatoare, date operatiunii militare din Libia, dupa criterii foarte diferite, potrivit Mediafax.

In Marea Britanie, un calculator este cel care a ales numele Ellamy ca nume al operatiunii. "Fiecare armata (in parte) hotaraste care sunt numele de cod" pe care le utilizeaza, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii.

In Franta, Harmattan, numele ales pentru aceasta operatiune, este numele vantului desertic Armatan, "care se formeaza in Sahara". Aceasta optiune, potrivit Ministerului francez al Apararii, "nu are o anumita semnificatie".

"Operatiunile sunt botezate dupa numele unui vant, plante sau animale raspandite", a subliniat el. "Primul criteriu de alegere este neutralitatea, pentru a arata ca numele nu poarta nicio simbolica anume, ca este vorba despre o planificare militara, ci nu de un razboi ideologic".

Spre exemplu, Epidot, numele programului de instruire a armatei afgane de catre militarii francezi, desemneaza un mineral din muntii afgani.

Americanii, care au botezat Desert Storm batalia terestra din cadrul Razboiului din Golf, in 1991 si Enduring Freedom operatiunea din 2001, in Afganistan, isi asuma un vocabular bombastic si razboinic ca Odyssey Dawn.

Numele utilizat de canadieni, Operatiune Mobila, desemna, deja, operatiunea de evacuare a cetatenilor canadieni din Libia, la inceputul revoltei populare din aceasta tara. Statul Major canadian nu a apreciat ca util sa schimbe acest nume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#armata, #operatiune militara, #razboi, #libia , #Franta