Presa germana critica scaderea pretului la carburanti in Franta

Miercuri, 29 August 2012, ora 11:49
1266 citiri
Presa germana critica scaderea pretului la carburanti in Franta

Presa germana s-a aratat critica, miercuri, fata de scaderea preturilor la carburanti anuntate cu o zi in urma in Franta, contrastand cu un sondaj potrivit caruia o mare majoritate a germanilor si-ar dori o initiativa similara, scrie AFP.

Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung apreciaza ca odata cu anuntul guvernului francez "se traseaza conturul unei actiuni politice a la Hollande: nu vrem sa sufere nimeni - mai putin cei bogati - si vrem sa obtinem titluri de prima pagina cu masuri izolate". "Si astfel Franta ramane impotmolita in loc sa se reformeze", conchide FAZ.

Jurnalul Suddeutsche Zeitung, care este mai degraba de centru-stanga, scrie intr-un editorial: "Nu este nevoie sa fii clarvazator pentru a anticipa ca Hollande va da gres cu aceasta tactica. Ea nu este numai foarte discutabila pe plan ecologic si economic, dar si incorecta din punct de vedere social, pentru ca sunt ajutati automobilistii, dar nu si utilizatorii mijloacelor de transport in comun".

"Dar este o masura mai presus de orice ineficienta in conditiile in care, fara indoiala, cursul petrolului va creste din nou /.../. Scaderea taxelor nu va avea decat un efect tranzitoriu asupra portofelelor consumatorilor", a apreciat jurnalul din Munchen.

Pe de alta parte, aceste aprecieri contrasteaza cu publicarea in editia de duminica a cotidianului Bild a unui sondaj de opinie potrivit caruia 78% dintre germani, de asemenea confruntati cu preturi record la pompe, si-ar dori o scadere cel putin temporara a taxelor.

#scadere pret carburanti Franta, #scadere pret benzina , #Franta