Presedintele Frantei obtine o prima victorie in lupta sa cu dumpingul social. Dar nu fara unele pierderi

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 09:40
3249 citiri
Presedintele Frantei obtine o prima victorie in lupta sa cu dumpingul social. Dar nu fara unele pierderi
Foto: Facebook / Emmanuel Macron

Decizia adoptata luni de ministrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene privind revizuirea directivei europene a lucratorilor detasati este prima reforma europeana a presedintelui francez Emmanuel Macron, chiar daca el nu a obtinut tot ce si-a dorit din aceasta initiativa pe care a sustinut-o intens, atat pe plan intern in campania electorala cat si la intalnirile cu ceilalti lideri europeni, consemneaza presa franceza.

Numai Polonia, Ungaria, Lituania si Letonia au votat impotriva textului cu compromisul discutat timp de 12 ore, in timp ce state care inainte si ele s-au manifestat impotriva revizuirii acestei directive, respectiv Romania, Bulgaria, Republica Ceha si Slovacia, au basculat in final in tabara franceza, scrie publicatia Le Monde.

Franta a insistat foarte mult asupra duratei maxime a detasarii, cerand ca aceasta sa nu fie mai mare de 12 luni. Este de altfel si promisiunea facuta de Macron in campania electorala, el respingand imediat dupa ce a venit la Palatul Elysee o propunere europeana aflata atunci in pragul adoptarii.

Totusi, in textul final adoptat luni seara se mentioneaza ca durata detasarii poate fi extinsa dupa cele 12 luni cu inca 6 luni, cu conditia ca societatea care detaseaza lucratorul intr-un alt stat al UE sa-si "motiveze" cererea pe langa autoritatile respectivului stat.

Odata trecuta aceasta perioada a detasarii, lucratorii care au beneficiat de ea vor trebui sa plateasca impozitele in tarile care i-au primit, nu in cele de origine, si sa primeasca salariile corespunzatoare sectorului in care lucreaza in tara gazda conform principiului "plata egala pentru munca egala in acelasi loc", in directiva in vigoare in prezent fiind prevazuta doar plata salariului minim din tara gazda.

"Este un text vag, foarte ambiguu si pe care toata lumea il va putea interpreta dupa bunul plac", a declarat dupa reuniunea de la Luxemburg ministrul ungar Szabolcs Takacs.

Dar pentru a obtine majoritatea necesara revizuirii acestei directive elaborate in anul 1996 si foarte criticata in Franta pentru "dumpingul social" creat, aceasta tara a mai facut luni si alte concesii, in special Spaniei, care, alaturi de tarile din est, a cerut ca sectorul transportului rutier sa beneficieze de exceptii in revizuirea directivei.

Asadar, Franta a acceptat in final ca directiva revizuita sa nu se aplice acestui sector pana cand se va ajunge la un acord asupra unui alt text european specific, care va preciza regulile aplicabile transportului rutier.

Inca o concesie facuta de Franta a fost cea referitoare la perioada de tranzitie de dinaintea intrarii in vigoare a directivei revizuite si care va fi de patru ani de la adoptarea ei definitive, deci nu mai devreme de anul 2022, presupunand ca varianta finala a textului, care mai trebuie discutat de Parlamentul European si de Consiliul UE, va fi adoptata pana la finele anului in curs.

Toate aceste concesii facute de Macron au fost criticate de opozitia franceza, atat de dreapta cat si de stanga, precum si de unele sindicate, mai ales cele din transporturi.

"Cotizatiile sociale ale lucratorilor detasati vor fi platite tot in tarile de origine. Deci dumpingul social va continua sa nu fie sanctionat", a spus Jean-Luc Melenchon, liderul stangii radicale, in timp ce lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a vorbit despre o "capitulare" a lui Macron.

In schimb, o parte a presei franceze considera rezultatul reuniunii de luni a ministrilor europeni ai muncii drept o prima victorie personala a presedintelui Macron in demersul sau de reformare a Uniunii Europene.

La randul sau, acesta din urma a apreciat marti ca acordul obtinut este o "demonstratie ca Europa protejeaza impotriva exceselor si instabilitatii regulilor, impotriva ocolirii acestora si a dumpingului social".

#Macron dumping social, #detasat munca UE , #Franta