Reuters: Dupa ce ajuta Grecia, Franta trebuie sa se ajute pe ea insasi pentru a-si consolida bugetul

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 09:00
1953 citiri
Reuters: Dupa ce ajuta Grecia, Franta trebuie sa se ajute pe ea insasi pentru a-si consolida bugetul

Franta se afla in fruntea miscarii de sustinere financiara a Greciei, dar nu isi permite sa ofere prea multi bani guvernului de la Atena intrucat trebuie sa isi consolideze rapid propriul buget, aflat intr-o situatie fragila, comenteaza Reuters.

Problemele financiare ale Frantei sunt departe de a fi la fel de serioase ca cele ale Greciei, dar o analiza serioasa a estimarilor referitoare la buget sugereaza ca se afla mai aproape de natiunile europene periferice decat vrea sa recunoasca, precizeaza Mediafax.

Deficitul bugetului francez urmeaza sa urce in acest an la 8,2% din PIB, cel mai ridicat nivel din cel putin o jumatate de secol, in timp ce datoria publica va atinge 83,2% din PIB, nivel care implica un avans de 20 de puncte procentuale in doar doi ani.

"Oamenii ar trebui sa fie ingrijorati mai mult in privinta Frantei", a declarat Nick Kounis, economist sef la Fortis Bank pentru regiunea Europa.

El a aratat ca situatia finantelor publice franceze se aseamana mai mult cu cea din Italia decat din Germania, iar datoriile ar putea intra usor pe o spirala ascendenta, daca deficitele nu sunt tinute sub control.

Chiar inainte de criza financiara de la sfarsitul anului 2008, premierul francez Francois Fillon a declarat direct ca Franta este "falita".

De atunci, statul a cheltuit mai multe miliarde de euro pentru sustinerea economiei.

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca prioritatea este stimularea economiei fragile, care, potrivit estimarilor, va avansa cu 1,4% in 2010, dupa o contractie de 2,2% in 2009. Guvernul, ingrijorat de situatia finantelor publice, a propus in acest an reforma sistemului de pensii si a promis limitarea cheltuielilor publice in 2011.

Agentia de evaluare financiara Fitch a avertizat in aceasta saptamana ca Franta, Marea Britanie si Spania sunt printre cele mai expuse tari la o retrogradare a ratingului "AAA" care implica cel mai redus risc pentru investitii.

Totusi, spreadul obligatiunilor franceze pe termen de zece ani fata de obligatiunile germane a fost de numai 0,38% in timpul crizei recente din UE, fata de peste 4% in cazul Greciei si peste 1% pentru Spania.

"Intr-o anumita masura, Franta dispune de statutul de a fi doua mare economice din zona euro si tinde sa beneficieze de lichiditati si fluxuri de capital", a aratat Kounis.

Totusi, unul dintre motivele pentru care Sarkozy a fost in fruntea miscarii de sustinere a Greciei este teama ca problemele din piata s-ar putea extinde, obligand Franta sa plateasca mai mult pentru a-si respecta obligatiile financiare.

Liderii UE au convenit, joi, la Bruxelles, sa sprijine financiar Grecia, acesta urmand sa fie primul program de acest tip destinat unui stat din zona euro, de la crearea monedei unice, in urma cu 11 ani.

"In teorie, este posibil un efect de domino, de aceea este importat ca hemoragia Greciei sa fie oprita imediat", a declarat Marc Touati, analist si director general la compania de servicii financiare Global Equities.

El considera ca dupa Grecia ar putea urma probleme in Spania, Portugalia, Italia si ulterior in Franta.

 

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#buget, #deficit, #economie, #franta, #probleme , #Franta