Sarkozy neaga orice finantare politica ilegala, aparandu-l pe ministrul Muncii

Marti, 13 Iulie 2010, ora 10:08
1394 citiri
Sarkozy neaga orice finantare politica ilegala, aparandu-l pe ministrul Muncii

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat luni ca il sustine pe ministrul Muncii, Eric Woerth, afectat de scandalul politico-financiar care o vizeaza pe Liliane Bettencourt, negand cu fermitate ca a primit bani de la cea mai bogata femeie din Franta, precizeaza Mediafax.

"Eric Woerth este un barbat foarte onest, care a indurat calomnia si minciuna timp de trei saptamani", a declarat presedintele pentru postul de televiziune France2, in prima sa interventie publica asupra acestor afaceri, care destabilizeaza Guvernul.

"El este ministrul care va apara aceasta reforma atat de necesara a pensiilor", cel mai important proiect al celei de-a doua parti a mandatului prezidential, a declarat Sarkozy.

Aceasta reforma privind cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani urmeaza sa fie prezentata marti, in cadrul sedintei Guvernului, dupa care va fi supusa votului Parlamentului, pana la sfarsitul lui octombrie.

Aflandu-se la cel mai scazut nivel in sondaje, Sarkozy si-a exprimat in mod public pozitia, pentru prima data de la izbucnirea acestui scandal, care a declansat cea mai grava criza politica de la data la care a devenit presedinte, in 2007.

Eric Woerth a fost acuzat de conflict de interese, in special in domeniul fiscal, dar si de finantarea politica ilegala a campaniei lui Nicolas Sarkozy, in 2007, in cadrul unor afaceri cu mize multiple avand-o in centru pe Liliane Bettencourt, mostenitoarea grupului de produse cosmetice L'Oreal, in varsta de 87 de ani.

Interventia lui Sarkozy survine la o zi de la publicarea unui raport administrativ asupra analizei dosarului fiscal al lui Bettencourt, potrivit caruia Eric Woerth nu a musamalizat posibile fraude, in perioada in care a fost ministru al Bugetului (2007-martie 2010).

Prin acest raport, Eric Woerth "este exonerat de orice suspiciune", a apreciat presedintele, in contextul in care opozitia cere ca justitia sa clarifice acest caz.

"Evident, presedintele Republicii are suficiente lucruri de ascuns pentru a nu considera necesar sa apeleze la un judecator independent", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Socialist (PS), Benoit Hamon.

Premierul Francois Fillon a declarat ca, din contra, Sarkozy a "raspuns tuturor zvonurilor si calomniilor".

"Toti cei care sperau ca-i vor zgudui autoritatea si-i vor slabi vointa de actiune, s-au inselat", a spus el.

Eric Woerth este criticat din cauza unui "conflict de interese", deorece in perioada respectiva el era trezorierul partidului prezidential, UMP, iar sotia acestuia, Florence, administra o parte a averii lui Bettencourt.

El ar putea fi audiat de justitie in cadrul celor trei "anchete preliminare", lansate asupra diferitelor aspecte ale acestui caz, in cadrul caruia politia a efectuat, luni, noi perchezitii.

Pentru a actiona "pe viitor" impotriva conflictelor de interese, Nicolas Sarkozy va crea o comisie din care vor face parte toate familiile politice, pentru a elabora propuneri.

De asemenea, el l-a sfatuit pe Eric Woerth sa renunte la functia de trezorier al UMP.

Totodata, Nicolas Sarkozy a declarat ca este "o rusine" faptul ca a fost acuzat ca ar fi "primit plicuri" cu bani de la Bettencourt.

Aceasta acuzatie a fost atribuita, de catre o publicatie online, fostei contabile a lui Bettencourt, care a dezmintit, ulterior, ca ar fi facut asemenea afirmatii.

"Sunt prezentat ca cineva care, de 20 de ani, merge la Bettencourt pentru a primi plicuri. Este o rusine!", a declarat Sarkozy.

Referindu-se la climatul daunator creat de o serie de scandaluri privind utilizarea fondurilor publice de catre ministri, dintre care doi au demisionat, Sarkozy a spus ca, in opinia sa, "clasa politica nu este corupta".

Cel mult, el a admis existenta unei abordari de tipul "a lasa lucrurile sa mearga de la sine", dar si unele "obiceiuri proaste".

In plus, Sarkozy a confirmat ca va avea loc o remaniere guvernamentala in octombrie, dupa reformarea pensiilor.

"Aceasta etapa va marca ultima treime a mandatului meu" de cinci ani, care se va incheia in 2012, a anuntat presedintele.

In contextul in care prim-secretarul Partidului Socialist, Martine Aubry, a interpretat interventia lui Sarkozy ca fiind o "auto-convingere" si "auto-satisfacere", Fillon a apreciat ca presedintele si-a aratat "hotararea de a continua modernizarea Frantei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sarkozy finantare politica Woerth , #Franta