Trei tari europene vor o companie aerospatiala de talia americanilor de la Boeing

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:59
1351 citiri
Trei tari europene vor o companie aerospatiala de talia americanilor de la Boeing

Fuziunea de 45 de miliarde de dolari dintre European Aeronautic, Defence & Space Co., proprietara Airbus, si BAE Systems Plc. pune o presiune suplimentara pe colaborarea dintre Germania, Franta si Marea Britanie, in mijlocul tensiunilor provocate de criza economica si incercarea de a salva zona euro.

In cazul in care fuziunea se va finaliza, noua companie va fi echivalentul european al Boeing, devenind un lider european atat in aviatia civila, dar mai ales in industria de aparare aerospatiala, relateaza Bloomberg.

Guvernul francez detine 15% din actiunile EADS, iar cel german a inceput demersurile achizitionarii a 7,5% din actiunile acelaiasi companii de la Daimler AG, prin intermediul bancii de stat KfW, pentru a-si creste influenta in acest sector.

"Actiunea de aur" a Marii Britanii in cadrul BAE Systems Plc. permite acesteia sa isi foloseasca dreptul de veto pentru oprirea fuziunii, guvernul Regatului Unit dorind sa-si pastreze drepturile din prezent si in cadrul noii companii.

Pe langa aceste interese, SUA trebuie sa aprobe si ele fuziunea pe baza unei intelegeri pe care BAE Systems a incheiat-o ca furnizor al Pentagonului.

Pe acest fond, bursele nu par sa fie optimiste in legatura cu acest proiect, actiunile EADS scazand cu 10% cand s-a facut anuntul, iar cele BAE inregistrand doar o usoara crestere.

#aerospatial, #airbus, #aparare, #germania, #franta, #boeing , #Franta