Ziua Nationala a Frantei: Francois Hollande prezideaza pentru prima data parada militara

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 14:10
1136 citiri
Ziua Nationala a Frantei: Francois Hollande prezideaza pentru prima data parada militara

Presedintele francez Francois Hollande, insotit de Valerie Trierweiler, prezideaza sambata, pentru prima data, ceremoniile de Ziua Nationala a Frantei, inaintea unui interviu televizat in care ar urma sa vorbeasca despre inceputul mandatului sau, despre agenda internationala si viata sa privata.

Presedintele francez, comandantul fortelor armate, a coborat pe Champs-Elysees inainte de a asista la o lunga parada a fortelor armate franceze.

Partenera sa Valerie Trierweiler, intr-una dintre primele sale aparitii publice de la incidentul provocat de mesajul sau pe Twitter ce a afectat intentia noului presedinte de a instaura o presedintie "normala", a luat loc in tribuna de onoare.

Ea a generat stupefactie la 12 iunie in Franta, plasandu-se, intr-un mesaj pe Twitter, de partea adversarului lui Segolene Royal la alegerile legislative. Fosta candidata la alegerile prezidentiale din 2007, Royal a fost timp de trei decenii partenera lui Francois Hollande.

Un numar de 4.950 de barbati si femei din cele trei armate si din cadrul Securitatii civile participa la parada sub sloganul armatele "in serviciul Natiunii si al pacii in lume" si avandu-i ca invitati de onoare pe militari din cadrul fortelor ONU si trupe care s-au intors din misiuni in strainatate.

In jurul orei 11.15 GMT (14.15 ora Romaniei), Francois Hollande va relua traditia interviului televizat acordat de seful statului la 14 iulie. Acest ritual a fost abandonat de predecesorul sau, Nicolas Sarkozy.

Dupa doua luni de mandat, el urmeaza sa faca bilantul unui inceput de cincinal marcat de criza euro si cresterea somajului, dar se va referi si la agenda internationala, in special in privinta situatiei din Siria, si la viata sa privata.

#ziua frantei, #Hollande ziua Frantei, #presedinte ziua Frantei , #Franta