Averea statului german scade, in timp ce locuitorii se imbogatesc

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 18:05
1424 citiri
Averea statului german scade, in timp ce locuitorii se imbogatesc

Averea personala a germanilor creste, simultan cu saracirea statului, arata noul raport preliminar al guvernului federal privind bunastarea populatiei, publicat o data la patru ani.

In perioada 1992 - 2012, averea statului german a scazut cu peste 800 milioane de euro, iar averea particulara a locuitorilor acestei tari a crescut cu 4,6%, la 10.000 de miliarde de euro, arata raportul prezentat de cotidianul "Suddeutsche Zeitung".

Analiza in calcul si investitiile in bunuri imobiliare, depozitele din banci si dreptul la pensii suplimentare.

Peste jumatate din aceste averi revin la doar 10% din familii.

Diferenta intre vechile si noile landuri s-a diminuat considerabil, mai sustin autorii studiului. Totusi, germanii din vestul tarii au atat bani investiti in imobiliare, cat si sume mai mari la vedere (132.000 de euro/gospodarie), comparativ cu cetatenii din est (55.000 de euro).

Diferente mari s-au remarcat si in privinta evolutiei salariilor, castigurile mari continuand sa se aprecieze.

Din cauza inflatiei, 40% dintre angajatii cu norma intreaga au avut de suferit.

Raportul apara noile forme de ocupare a fortei de munca (mini-joburi, personal interimar si jumatati de norma) sunt preferate de catre tot mai multi angajatori germani.

Finantele publice ale Germaniei au incheiat primul semestru pe plus, in ciuda faptului ca ritmul de crestere al celei mai mari economii europene a incetinit.

In perioada ianuarie - iunie 2012, finantele publice ale Germaniei au inregistrat un surplus de 8,3 miliarde de euro (0,6 din PIB). Comparativ, in 2011, Germania a raportat un deficit public de 1% din PIB, iar ultima data cand a incheiat anul cu surplus a fost in 2007.

Germania a inregistrat un excedent bugetar de 8,3 miliarde euro in primul semestru

#averi Germania, #locuri de munca Germania, #angajatori Germania, #analiza averi germani , #Germania