Barroso cere Germaniei asigurari privind stabilitatea zonei euro

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 11:47
958 citiri
Barroso cere Germaniei asigurari privind stabilitatea zonei euro

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso cere Germaniei sa continue sa-si asigure partenerii ca va face tot posibilul sa mentina stabilitatea zonei euro, afirmand totodata ca summit-ul UE de vineri ar putea fi un punct de cotitura pentru recastigarea increderii pietelor.

Barroso a aratat, intr-un interviu publicat marti de Die Welt, preluat de Reuters, ca introducerea unor obligatiuni comune la nivelul zonei euro poate fi o solutie doar pe termen mediu si lung pentru asigurarea stabilitatii si lichiditatii pentru statele din bloc.

Germania respinge ideea introducerii unor obligatiuni comune la nivelul zonei euro pentru finantarea la costuri sustenabile a tarilor cu probleme.

"Stiu ca Germania sprijina o mai buna coordonare si disciplina, si o abordare comprehensiva a crizei. Dar in acelasi timp Germania ar trebui sa continue sa dea asigurari partenerilor ca va face tot posibilul sa mentina stabilitatea in zona euro, asa cum o face in cadrul actualului fond de salvare", a spus oficialul european.

Intrebat care vor fi cele mai importante decizii de la summit-ul care va incepe vineri, Barroso a enumerat masurile de simplificare a procedurii prin care un stat din zona euro poate primi ajutor de la mecanismele europene de urgenta si mesajul clar al liderilor politici ca reducerea datoriei Greciei reprezinta o masura exceptionala, care nu se va mai repeta.

Decizia de a acorda ajutor unui stat din zona euro ar trebui sa fie luata de o majoritate calificata, fara a fi necesara unanimitatea, a spus Barroso.

#Barroso zona euro, #Germania stabilitate zona euro , #Germania