BCE: guvernele europene sa tina minte lectiile dure ale crizei

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:42
1055 citiri
BCE: guvernele europene sa tina minte lectiile dure ale crizei

Economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Jurgen Stark, a criticat dur acordul de compromis al statelor UE in domeniul disciplinei bugetare, care este cu mult sub propunerile Comisiei Europene (CE), potrivit Mediafax.

"Daca informatiile pe care le avem se verifica, rezultatele grupului de lucru sunt cu mult sub propunerile Comisiei, care dorea aplicarea automata de sanctiuni in cazul incalcarii reglementarilor referitoare la nivelul deficitului bugetar", a delcarat Stark intr-un interviu pentru publicatia Die Welt care va fi publicat miercuri.

El a aratat ca guvernele europene trebuie sa tina minte lectiile dure ale crizei bugetelor. Germania a facut concesii importante pentru incheierea unui acord de principiu privind cea mai ampla reforma a legislatiei referitoare la disciplina bugetara in UE, dupa lansarea euro, in 1999.

Guvernele din Uniunea Europeana au lasat liderilor politici decizia sanctionarii statelor cu deficite bugetare mari si au renuntat astfel la ideea penalizarii cvasi-automate a celor care nu respecta legislatia comunitara in acest domeniu, solicitata de BCE.

Potrivit noului sistem, declararea deficitului excesiv al unui stat trebuie facuta de majoritatea guvernelor din zona euro.

Dupa sase luni, acestea vor constata daca statul respectiv a luat masuri pentru rezolvarea problemei. Numai dupa al doilea vot al guvernelor va putea fi declansat mecanismul cvasi-automat propus de Germania, care va permite Comisiei Europene sa impuna sanctiuni. 

#bce, #guverne europene, #lectiile, #crizei , #Germania