Berlinul refuza constituirea fondului de salvare de 1.000 md. euro

Vineri, 30 Martie 2012, ora 10:45
1157 citiri
Berlinul refuza constituirea fondului de salvare de 1.000 md. euro

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a respins de facto ideea aparata de Franta si OCDE, referitoare la un fond de salvare pentru zona euro in valoare de 1.000 miliarde de euro, in ajunul unei reuniuni la Copenhaga.

Incluzand imprumuturile deja acordate si pe cele promise de Europa tarilor aflate in dificultate, la diverse termene, si adaugand Mecanismul european de stabilitate (MES) ce va fi activat in iulie, se ajunge la un sistem de aparare impotriva crizei de circa "800 de miliarde euro", a afirmat el in prezenta jurnalistilor.

"Consider ca este vorba despre o solutie buna pe care trebuie sa o aparam cu toti, astfel incat sa convingem pietele financiare", a declarat Schauble. Vineri, in capitala daneza, el va discuta despre acest subiect cu omologii sai din zona euro.

In realitate, Berlinul isi mentine pozitia prin care urmareste limitarea la maxim a majorarii plasei de siguranta financiara a UE pentru tarile in dificultate.

In detaliu, a precizat demnitarul german, suma de 800 de miliarde euro cuprinde cele 500 de miliarde cu care MES trebuie sa fie dotat in termen de doi ani sau mai mult, cele 200 de miliarde deja acordate sau promise de Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) Greciei, Irlandei si Portugaliei, cele 50 de miliarde platite suplimentar Greciei si, in sfarsit, alte 50 de miliarde ce provin dintr-un fond de urgenta epuizat deja de Uniunea Europeana.

"Este convingator", a apreciat Schauble, desi calculul sau include numeroase imprumuturi vechi. Astfel, el nu se deosebeste cu nimic de propunerea avansata la inceputul saptamanii de cancelarul german, Angela Merkel, care a vorbit despre un sistem de protectie de aproximativ 700 de miliarde euro.

O suma inferioara celei dorite de Franta si OCDE care militeaza pentru un total de 1.000 de miliarde euro pentru a face o impresie buna, a convinge pietele si a apara pe termen lung zona euro de o eventuala extindere a crizei datoriei in Spania sau Italia.

"Sistemul de protectie este oarecum asemanator armamentului nuclear pe plan militar, nu este fabricat pentru a fi folosit, ci numai pentru descurajare", a explicat la Paris ministrul francez al economiei, Francois Baroin, citat de AFP.

#Wolfgang Schauble Germania, #Wolfgang Schauble fond salvare, #declaratii Schauble fond european , #Germania