Berlinul spune ca scaderea dobanzii cheie facuta de Fed a "surprins" europenii

Marti, 05 Februarie 2008, ora 13:29
1021 citiri
Berlinul spune ca scaderea dobanzii cheie facuta de Fed a "surprins" europenii

Scaderea dobanzii de referinta facuta de Federal Reserve (Fed), sistemul de banci centrale al Statelor Unite, a "surprins" europenii, a declarat marti secretarul german de stat insarcinat cu finantele, Thomas Mirow, relateaza AFP.

"Nu ar fi exagerat sa spunem ca scaderile dobanzii cheie facute de Fed, au uimit europenii, asa cum s-a intamplat de altfel si in restul lumii", a spus Thomas Mirow in fata jurnalistilor, in perioada in care se pregateste pentru urmatoarea reuniune a ministrilor de finante ai G7 care va avea loc in Japonia.

Secretarul a fost interogat cu privire la reactia europenilor fata de o posibila lipsa de colaborare cu Statele Unite pe tema politicii lor monetare sau in legatura cu anuntul unui plan care trebuie sa faca fata pericolului de recesiune economica.

Mirow a spus ca bancile centrale americane, ca si cele europene sunt "mature si capabile sa comunice intre ele".

In privinta ratelor de schimb secretarul german a reafirmat pozitiile europene. "Moneda chineza este structural subevaluata", a spus Mirow.

"Nu vrem miscari radicale" pe piata valutara", a continuat secretarul german, adaugand ca euro nu ar trebui sa fie singura moneda care sa suporte presiunea dezechilibrelor".

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.