Bundesbank: Germania trebuie sa dea un exemplu bun in Europa

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 12:54
1183 citiri
Bundesbank: Germania trebuie sa dea un exemplu bun in Europa

Guvernul german trebuie sa-si pastreze eforturile de consolidare bugetara, pentru a continua sa dea un exemplu bun partenerilor europeni, a declarat presedintele Bancii centrale germane, Bundesbank, Jens Weidmann, citat de AFP.

"Germania are o responsabilitate deosebita in calitate de pilon de stabilitate al uniunii monetare", a afirmat Weidmann pentru cotidianul mentionat. Drept urmare, tara "nu trebuie sa-si relaxeze eforturile" pentru a ajunge la un buget echilibrat.

"Pauza in consolidarea (bugetara) planificata pentru acest an nu este convingatoare, avand in vedere perspectivele de crestere", a precizat el, in contextul in care Germania ar trebui, dimpotriva, "sa dea un exemplu bun".

Deficitul bugetar german, cu alte cuvinte al singurului stat federal, este de asteptat sa fie pentru 2011 de aproximativ 20 de miliarde de euro, cu mult dincolo de previziunile initiale, datorita unei cresteri economice sustinute in ultimii doi ani. Dar va urca din nou in acest an, la aproximativ 26 miliarde de euro.

"Una din lectiile crizei este ca nu ar trebui sa intarzie consolidarea", a apreciat Weidmann.

Presedintele Bundesbank considera ca deciziile luate in decembrie de sefii de stat si de guvern din Europa, vizand ancorarea in si mai mare masura a stabilitatii bugetare in tratate, poate aduce o contributie utila la "rezolvarea crizei datoriilor in zona euro, dar ar trebui "sa se concretizeze" in fiecare tara membra pentru a restabili "pas cu pas" increderea investitorilor.

Prezentarea de catre Italia a bugetului sau pe 2013, in vara, va fi un pas important, a prezis Weidmann.

"Daca Italia reuseste in vara sa prezinte perspectiva unui buget pe 2013 aproape echilibrat, atunci vom progresa pe termen scurt", a spus el.

Intr-un interviu pentru ziarul Bild, cel mai citit din Germania, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a reiterat apelurile sale adresate tarilor foarte indatorate din zona euro de "a face ceea ce trebuie facut". Mecanismele europene de sprijin instituite "nu pot decat sa castige timpul necesar pentru tarile in cauza pentru ca acestea sa puna in aplicare masuri", si anume "de a face economii, a aplica reforme, a imbunatati competitivitatea", a afirmat demnitarul german.

In Germania, "2012 va fi probabil mai dificil decat 2011", a recunoscut el, "dar economia germana este bine pozitionata", a precizat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bundesbank criza financiara Germania, #Germania Banca Centrala , #Germania