Cate miliarde de euro castiga Germania de pe urma tarilor sarace din UE

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 00:14
2045 citiri
Cate miliarde de euro castiga Germania de pe urma tarilor sarace din UE

Desi Germania se plange ca suporta toata povara datoriilor suverane ale tarilor din zona euro, platind cele mai mari costuri, realitatea pare a fi cu totul alta. Germania ar castiga, de fapt, miliarde de euro de pe urma deficitelor acestor tari. 

Majoritatea finantistilor germani da asigurari ca Germania plateste cele mai mari costuri, sprijinind tarile afectate de criza datoriilor din zona euro. Economistul bancii "Landesbank" din Bremen, Volker Hellmayer, sustine insa ca adevarul este altul.

El afirma ca Germania castiga anual, doar din dobanzile aplicate garantiilor financiare acordate tarilor cu deficite bugetare mari, o suma consistenta, scrie Deutsche Welle.

Conform calculelor economistului, Germania a cheltuit anul trecut 700 de milioane euro in acest scop, iar dobanda anuala perceputa de Germania pentru astfel de sume este de 2 procente. Insa nu acesta este cel mai important aspect.

Volker spune ca, practic, slabiciunile tarilor cu deficit bugetar stimuleaza piata germana de capital.

"Bonusul tarii ajunge pana la 1,5 la suta din potentialul de refinantare al pietei de capital. Facand un calcul pe ultimele 18 luni, cu noile emisii de obligatiuni al agentiilor financiare germane, cu scadenta la 5-30 ani, rezulta ca Germania a castigat 18 miliarde euro.

Citeste continuarea pe ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#castiguri financiare germania, #zona euro, #criza, #criza grecia, #ue , #Germania