Consumatorii germani au relansat economia in primul trimestru

Joi, 23 Mai 2019, ora 10:45
1062 citiri
Consumatorii germani au relansat economia in primul trimestru
Foto: CC0 Creative Commons

Cheltuielile de consum ale gospodariilor din Germania au inregistrat cea mai puternica crestere din ultimii opt ani in primul trimestru, ceea ce a permis celei mai mari economii europene sa se relanseze dupa stagnarea inregistrata in ultimul trimestru al anului trecut, transmite Reuters.

Oficiul federal de statistica a confirmat joi o estimare preliminara conform careia Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,4% in primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 0,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Gratie unui somaj aflat la un minim istoric, consumul privat a crescut cu 1,2% in primul trimestru, cel mai puternic avans inregistrat dupa 2011, ceea ce a contribuit cu 0,6 puncte procentuale la cresterea economica inregistrata in primele trei luni ale acestui an. In paralel, investitiile in constructii au crescut cu 1,9% in primul trimestru, ceea ce a avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la cresterea economica. De asemenea, in pofida intensificarii tensiunilor comerciale si a incertitudinii pentru companii, exporturile Germaniei au crescut mai mult decat importurile in primele trei luni ale anului, ceea ce inseamna ca schimburile comerciale au avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la cresterea economica.

Economia Germaniei, cea mai mare economie europeana, a evitat la limita intrarea in recesiune la finele anului trecut, in conditiile in care o contractie de 0,2% in trimestrul al treilea a fost urmata de stagnare in trimestrul patru.

Cu toate acestea perspectivele pentru economia germana raman pesimiste, in contextul cresterii tarifelor vamale si al incertitudinilor legate de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

In luna aprilie, Guvernul german si-a revizuit, pentru a doua oara in ultimele trei luni, prognoza de crestere pentru acest an. Conform noilor prognoze, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma sa inregistreze un avans de doar 0,5% in 2019, la jumatate fata de prognozele anterioare care mizau pe un avans de 1%.

Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al Romaniei, in 2017, in conditiile in care 20% din exporturile si importurile de bunuri ale Romaniei au avut ca destinatie sau au venit din prima economie europeana. La nivelul UE, Germania a fost principala destinatie a bunurilor exportate de 17 state membre si una din primele trei destinatii pentru 22 de state membre.

#economia Germaniei , #Germania