Crestere economica solida pentru Germania in trimestrul doi

Vineri, 09 August 2013, ora 13:15
1330 citiri
Crestere economica solida pentru Germania in trimestrul doi

Economia Germaniei a inregistrat probabil o crestere semnificativa in trimestrul doi din 2013, datorita consumului privat mai ridicat si a investitiilor in constructii, dar avansul va fi mai modest in semestrul doi, a anuntat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.

"Economia germana a crescut abrupt in primavara. Dupa ce vremea nefavorabila a afectat cresterea in primul trimestru, redresarea a avut loc in trimestrul doi", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, potrivit Reuters.

Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) estima in iunie ca PIB-ul Germaniei va incetini dupa avansul din trimestrul doi iar pe ansamblul acestui an va inregistra o expansiune de doar 0,3%.

Datele preliminare privind evolutia PIB-ului Germaniei in perioada aprilie-iunie 2013 vor fi publicate in 14 august, cu cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare. Economistii estimeaza un avans al economiei germane de 0,6-1% in trimestrul doi din 2013.

"Consumul privat ramane un sprijin important pentru economie si va avea probabil o contributie solida la cresterea din trimestrul doi, asa cum a avut si in precedentele trei luni", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei.

Si Fondul Monetar International a avertizat Germania impotriva masurilor excesive de consolidare fiscala, tinand cont de riscurile la adresa cresterii celei mai mari economii europene, care nu este decuplata de restul statelor din zona euro lovite de criza.

FMI a mentinut estimarea privind o crestere a PIB-ului Germaniei de 0,3% in acest an si de 1,3% anul viitor, salutand usoara relaxare a politicii fiscale a Berlinului, care va sprijini cererea pe plan intern. In aprilie, Guvernul de la Berlin a estimat ca economia va inregistra un avans de 0,5% in 2013 si de 1,6% in 2014.

In perioada ianuarie-martie 2013, Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,1%, dupa o contractie de 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut.

#crestere economica germania, #PIB Germania 2013, #investitii Germania 2013, #crestere consum Germania , #Germania