Cum va arata euro, dupa o reaparitie a marcii germane sau a drahmei

Miercuri, 03 August 2011, ora 10:35
1267 citiri
Cum va arata euro, dupa o reaparitie a marcii germane sau a drahmei

Daca in SUA apele s-au mai calmat, nu acelasi lucru putem spune si despre Europa, unde statele periferice din zona euro inca mai fac probleme din punct de vedere financiar. In ape tulburi, unele piete precum Forex, pot urca pe val profiturile investitorilor care au apetit pentru risc, la fel cu pot crea si varteje in care sa va fie inghitite resursele financiare.

Intr-un interviu acordat, in exclusivitate, pentru Ziare.com, macro-strategul Saxo Bank, Mads Koefoed, ne-a vorbit despre problemele pe care Grecia le intampina momentan, dar si cum s-au reflectat toate problemele economice de pe plan mondial in piata schimbului valutar.

Ar rezista moneda europeana fara Grecia, daca aceasta s-ar intoarce la drahma sau cum s-ar vedea euro in momentul in care principalul contributor, Germania s-ar intorce la marca? Acestea sunt intrebari ale coror raspunsuri le veti gasi mai jos.

Cum arata problemele in Europa?

Desi politicienii UE se straduiesc sa mentina zona Euro intacta, nu putem exclude ipoteza ca unul sau mai multe state sa fie nevoite (sau sa decida) sa paraseasca uniunea monetara la un moment dat. Daca va fi Grecia, am putea asista la introducerea unei noi drahme grecesti, care va avea o valoare mai mica decat euro. Cu alte cuvinte, Grecia ar introduce o moneda subevaluata pentru a-si ajuta exportatorii si a incerca sa corecteze deficitul de cont curent.

Daca ar fi cazul Germaniei, lucrurile se schimba total: poate euro sa supravietuiasca fara cel mai important contributor net al sau? In mod sigur un euro ar valora mai putin decat o noua marca germana, ceea ce ar anula cateva dintre avantajele competitive pe care Germania le are in prezent.

In momentul de fata, moneda europeana pare sa fie francul elvetian....

Euro e confruntat cu criza datoriilor din zona UE. BCE a marit dobanda cu inca 25 de puncte de baza la 1,5% in iulie, dar problemele care asalteaza Europa arata ca nu va exista o noua crestere a nivelului dobanzii pana la sfarsitul anului, desi se prognozase una. Inflatia pune si ea paie pe focul euro.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

#euro, #marca germana, #drahma, #credit , #Germania