Datoria Germaniei a scazut sub plafonul UE cu un an mai devreme decat era planificat

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:53
2328 citiri
Datoria Germaniei a scazut sub plafonul UE cu un an mai devreme decat era planificat
Foto: CC0 Creative Commons

Datoria publica a Germaniei a scazut sub 60% din PIB inca din acest an, a anuntat ministrul de Finante Olaf Scholz, fiind pentru prima data din 2002 cand este sub plafonul stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht, transmite Reuters.

Toate statele membre ale zonei euro s-au angajat sa-si limiteze datoria publica la maxim 60% din PIB. Dar Germania, cea mai mare economie din UE, a incalcat aceasta reglementare in fiecare an din 2003, asa cum au facut multe tari membre.

Scholz a anuntat luni ca datoria publica a scazut sub plafonul de 60% din PIB in 2018, cu un an mai devreme decat era planificat initial.

Astfel, autoritatile de la Berlin au posibilitatea de a actiona la orice criza fara sa ceara ajutor extern, a explicat ministrul german de Finante.

Realizarea fiscala anuntata de Scholz va ajuta coalitia aflata la guvernare sa-si indeplineasca promisiunile de majorare a investitiilor publice si a impozitelor pentru cei bogati.

Cresterea economica face ca Executivul de la Berlin sa inregistreze excedent bugetar, care-i permite sa majoreze cheltuielile publice fara a face noi imprumuturi.

#datoria Germaniei, #datorie Germania , #Germania