Decizia magistratilor germani privind Mecanismul European de Stabilitate, criticata in presa

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:32
1332 citiri
Decizia magistratilor germani privind Mecanismul European de Stabilitate, criticata in presa

Presa germana a criticat decizia Curtii Constitutionale de ratificare a Mecanismului European de Stabilitate, sustinand ca este doar o victorie politica a cancelarului Angela Merkel. In acelasi timp, euroscepticii sustin ca magistratii au pus sub semnul intrebarii legalitatea programului BCE de lupta anticriza.

Curtea Constitutionala a dat, miercuri, unda verde Mecanismului European de Stabilitate, dar a limitat participatia Germaniei la acest fond la 190 de miliarde de euro, scrie Reuters.

In plus, judecatorii nu sunt de acord ca MES sa depoziteze obligatiunile guvernamentale achizitionate din piata la BCE, sub forma de garantie pentru imprumuturile luate si nici ca BCE sa cumpere titluri de stat de pe pietele secundare, deoarece aceste doua masuri ar incalca tratatul Uniunii Europene.

Astfel, Curtea a refuzat definitiv si propunerea Frantei ca fondul de salvare sa primeasca licenta bancara, care i-ar permite sa se imprumute de la BCE pentru a spori capacitatea de creditare.

Unii experti in probleme juridice considera ca declaratiile judecatorilor sunt o amenintare la adresa BCE, mai ales dupa ce presedintele Curtii, Andreas Vosskuhle, a promis ca va analiza cu atentie o plangere inaintata impotriva programului de achizitie de titluri de stat al BCE inainte de publicarea deciziei finale in decembrie.

Conform declaratiilor facute saptamana trecuta, liderii BCE sustin ca programul de achizitie de titluri de stat cu maturitate redusa urmareste repararea mecanismului de transmisie a politicilor monetare si nu o inlocuire a finantarii statelor din piata.

La sedinta in cadrul careia s-a luat aceasta decizie, Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a fost singura care a votat impotriva planului, sustinand ca planul este periculos de aproape de incalcarea tratatului UE privind finantarea deficitelor statelor cu probleme si ca, in cele din urma, masura va crea inflatie.

Presa germana, nemultumita de decizia judecatorilor

Presa germana critica decizia Curtii Constitutionale in privinta ratificarii Mecanismului European de Stabilitate. "Judecatorii au salvat-o pe Merkel", spune un cotidian, in timp ce altele subliniaza ca nemtii sunt cei care ar trebui sa plateasca factura salvarii.

"Aici e pericolul. Duetul format din Mecanismul European de Stabilitate si Banca Centrala Europeana poate fi folosit usor pentru evitarea unor reforme dureroase - dar tot germanii sunt cei care platesc. Acum depinde doar de guvern daca acest program de salvare a tarilor cu probleme va scapa de sub control sau nu", scrie Bild, ziar care a criticat aspru masurile din ultima perioada.

Un alt cotidian, Handelsblatt, a scris ca prin limitarea participarii Germaniei la fondul de salvare, judecatorii nu au reusit decat sa creasca rolul central al BCE in lupta impotriva crizei.

"BCE nu va mai fi o continuare a Bundesbank, ci un model sud-european de banca centrala politizata", scrie ziarul.

Die Welt scrie ca salvarea uniunii monetare a devenit o cursa contra cronometru, iar viteza este stabilita de BCE, nu de Curtea Constitutionala de la Karlsruhe, de Berlin, Paris sau Roma.

De altfel, un sondaj realizat de o televiziune locala arata ca peste trei sferturi dintre nemti nu cred ca activarea MES va rezolva criza si doar un sfert au crezut ca decizia judecatorilor a fost facuta in interesul tarii.

#critici decizie Curtea Constitutionala Germania, #decizii Curtea Constitutionala Germania, #decizie MES, #critici Germania MES , #Germania