Drumul spre un nou Fukushima: Germania, o putere "din umbra" a business-ului nuclear?

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08
3965 citiri
Drumul spre un nou Fukushima: Germania, o putere "din umbra" a business-ului nuclear?

Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.

Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.

Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel

Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.

La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.

Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.

Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.

Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte sunt situate in Finlanda, Marea Britanie, China si India.

Cei care se opun energiei nuclearea s-au aratat deosebit de ingrijorati cu privire la cererea de proiect din India. In cazul in care va fi construita, centrala nucleara de la Jaitapur ar fi cea mai mare din lume, insa multi au subliniat faptul ca aceasta ar fi situata pe malul Oceanului India, intr-o regiune predispusa la cutremure.

Exista de asemenea, institutii din Germania care se opun vehement acestui proiect. La inceputul acestui an, atat Deutsche Bankk cat si Commerzbank au refuzat sa finanteze proiectul.

Mai multe uzine pe baza de carbune?

"Cu astfel de garantii privind industria nucleara, guvernul de la Berlin a deschis calea pentru un nou Fukushima" a declarat seful Organizatiei de Mediu germane, Heffa Schiking.

In septembrie, Guvernul german a extins o garantie Hermes pentru centrala nucleara Angra 3 din Brazilia pentru 6 luni. Acest proiect este de asemenea extrem de controversat datorita locatiei sale intr-o zona predispusa la cutremure.

Intre timp, guvernul german nu a finalizat inca planurile prin care intentioneaza sa genereze mai multa energie regenerabila pentru a renunta la energia nucleara.

Un document recent de la Ministerul Economiei din Berlin solicita constructia a 17 noi centrale electrice de mare putere pana in 2022. "Combustibilii fosili sunt esentiali pentru aprovizionarea cu energie", se mai arata in document.

Ministerul Economiei este condus de Philipp Rosler, care este totodata si cancelarul sef adjunct al Germaniei. Acesta sustine ca instalatiile de carbune si gaz sunt vitale pentru a compensa inchiderea centralelor nucleare pana in anul 2022 si totodata pentru a compensa livrarile neregulate de energie eoliana si solara.

Pe de alta parte, ministrul german al Mediului, Norbert Rottgen, respinge ideea, aratandu-si dorinta de a finaliza doar acele uzine pe baza de carbune care sunt in prezent in constructie. Acesta sublinieaza necesitatea mai multor proiecte de energie regenerabila care sunt suficiente pentru a satisface nevoile energetice ale tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrale nucleare germania, #fukushima centrala nucleara, #dezastru fukushima japonia, #germania constructie centrale nucleara, #centrale nucleare india, #centrale nucleare china, #energie regenerabila germania , #Germania