"Dupa bula imobiliara, s-ar putea produce o bula a materiilor prime"

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 23:37
1776 citiri
"Dupa bula imobiliara, s-ar putea produce o bula a materiilor prime"

Directorul general al celui mai mare grup siderurgic german, ThyssenKrupp, avertizeaza ca exista riscul unei noi bule speculative, de data aceasta pe piata materiilor prime, dupa cea din piata imobiliara, ce a contribuit la actuala criza financiara, relateaza AFP.

"Ingrijorarea mea este ca, dupa bula imobiliara, s-ar putea produce o bula a materiilor prime", a afirmat Ekkehard Schulz, intr-un interviu ce va fi publicat duminica de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Speculatorii si jucatorii financiari, ce opereaza cu usurinta cu produse derivate, sunt in actiune", a prevenit el, subliniind ca preturile materiilor prime sunt negociate pe piata la vedere, adica pe termen scurt, cu livrare in general la doua zile lucratoare dupa incheierea tranzactiei.

ThyssenKrupp traverseaza in prezent cea mai grea situatie financiara din istoria sa, iar Schulz estimeaza ca grupul va reveni abia in 2012 la nivelul din 2007, potrivit publicatiei germane.

Grupul german a afisat la jumatate lui noiembrie o pierdere inainte de impozite de 2,4 miliarde euro, in conditiile in care se confrunta cu caderea cererii mondiale de otel, in urma crizei economice. 

#bula imobiliara, #materii prime, #criza financiara , #Germania