Economia germana, plina de optimism

Vineri, 20 August 2010, ora 11:58
1378 citiri
Economia germana, plina de optimism

Economia germana va creste cu 3 procente anul acesta, conform unei revizuiri a prognozelor Bundesbank-ului, emisa in conditiile in care investitorii au impins in sus costul de finantare pentru imprumuturile facute de guvern, in virtutea noilor recorduri de crestere.

Refacerea economica in cea mai mare economie a Europei si-a generat intr-un ritm crescator avantul, cu efecte pozitive care se raspandesc si catre alte economii ale zonei euro, s-a aratat intr-un raport al bancii centrale germane, citat de Financial Times. In iunie, prognozele Bundesbank estimau o crestere a aproape 2 procente in 2010.

Imbunatatirea prognozei intareste increderea decidentilor politici legata de posibila evitare a unei intoarceri in zona cresterilor negative pentru economiile zonei euro.

Totusi, pe de alta parte, Germania este vazuta ca o poveste de succes izolata in zona euro, cu statutul sau de "zona sigura" intarit de estimarile negative legate de tarile din jurul sau si de criza debitelor ce a afectat Irlanda si tarile din sudul Europei.

Randamentele titlurilor de stat germane, randamente ce au o relatie inversa cu preturile efective ale acestora, s-au tranzactionat la niveluri record.
Alan Wilde, coordonator de analiza pe titluri cu venituri fixe si valute la Baring Asset Management a declarat: "Acestea sunt vesti bune pentru Germania. Tara isi vede cresterea reluata si, in acelasi timp, costile cu dobanzile sunt foarte reduse.

Pot obtine imprumuturi la preturi foarte mici. Pentru zona euro insa, nu este la fel de bine". Steven Major, director de cercetare la HSBC a adaugat: "Zona euro nu a depasit inca criza - si asta este ceea ce ne spun pietele. Nu credem ca moneda unica va disparea insa amenintarea inca exista".

PIB-ul Germaniei a crescut cu 2.2 procente in cel de-al doilea trimestru, in comparatie uc trimestrul anterior. Rata de crestere de 3 procente pentru intreg anu 2010 ar cea mai rapida rata de expansiune din 2006 si una dintre cele mai bune performante de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.

Cresterea a fost condusa de exporturi si accelerata de cererea din China
. Ca pentru a raspunde criticilor dupa care Germania nu sprijina proiectele europene, banca centrala a subliniat ca exporturile altor tari ale zonei euro inspre Germania au crescut, in primele doua trimestre, de doua ori mai rapid decat importurile din Germania. "In felul acesta, parteneri europeni ai Germaniei au de beneficiat intr-un grad considerabil de rata de crestere a economiei germane".

Banca centrala a mai declarat, de asemenea, ca trendul crescator al Germaniei "devine progresiv sustenabil" - sugerand astfel ca ar putea rezista si dupa retragerea stimulilor monetari si fiscali ai bancii centrale si guvernului. Investitiile in echipamente noi au crescut si se pare ca a crescut si consumul privat, dupa trei trimestre consecutive de contractie.

In contrast, cresterea slaba in economiile "periferice" ale zonei euro, precum Spania, Portugalia, Grecia si Irlanda, creste costurile de finantare ale imprumuturilor pentru aceste tari, facand situatia economica cu atat mai dificila.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #germania, #investitori , #Germania