Economia Germaniei a crescut cu 0,8% in primul trimestru

Joi, 15 Mai 2014, ora 12:00
1622 citiri
Economia Germaniei a crescut cu 0,8% in primul trimestru

Germania a inregistrat crestere a PIB de 0,8% in primul trimestru, fata de trimestrul al patrulea, in timp ce in Franta economia a stagnat, evolutie care evidentiaza traiectoria divergenta a celor mai mari doua economii ale zonei euro.

Daca acest trend se mentine, ar putea crea dificultati Bancii Centrale Europene la stabilirea unei dobanzi care sa fie adecvata ambelor economii, in timp ce rezultatul mai slab al Frantei va spori si mai mult presiune asupra presedintelui François Hollande, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Dupa ce a majorat puternic taxele in primele 18 luni in functia de presedinte, Hollande si-a schimbat abordarea in ianuarie si a promis reducerea cheltuielilor statului si taxe mai mici pentru companii, astfel incat acestea sa poata investi si angaja.

Biroul de statistica al Germaniei a informat, joi, ca Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Cresterea este cea mai rapida incepand cu primul trimestru din 2011 si dubla fata de rata din ultimul trimestru al anului trecut.

Consumul a reprezentat principalul motor al cresterii, mai ales cheltuileile efectuate de populatie si stat. Comertul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au aratat declinul exporturilor si accelerarea importurilor.

In contrast, in Franta, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investitiile, potrivit datelor publicate joi de autoritatile de statistica, care arata ca recuperarea la nivelul zonei euro ramane slaba.

Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat stagnare in primele trei luni comparativ cu trimestrul patru din 2013. PIB a avansat cu 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar analistii consultati de Wall Street Journal anticipau un avans de 0,1% in ianuarie-martie.

Economia Frantei a evitat contractia prelungita inregistrata de zona euro in ultimii ani, dar a fluctuat intre rate trimestriale reduse de crestere si contractie in ultimii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie franta, #PIB Germania, #pib franta , #Germania