Esecul monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania - raport

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 15:51
2964 citiri
Esecul monedei euro ar fi un dezastru pentru Germania - raport

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, se afla in posesia unui raport intern care atrage atentia ca o eventuala destramare a zonei euro ar avea consecinte dezastruoase pentru economia Germaniei, scrie duminica revista Der Spiegel, citata de agentia EFE.

In document se face o evaluare a efectelor probabile la nivel macroeconomic in cazul disparitiei monedei comune ca urmare a crizei datoriilor suverane. 'In comparatie cu un asemenea scenariu (al destramarii zonei euro), orice plan de salvare pare sa fie un rau mai mic', afirma sub acoperirea anonimatului pentru revista germana un functionar al Ministerului de Finante de la Berlin, comentand pe marginea raportului.

In document se estimeaza ca o revenire la moneda nationala ar insemna pentru Germania o reducere cu circa 10% a Produsului Intern Brut in primul an si ca numarul somerilor ar creste pana la aproximativ 5 milioane. Raportul analizeaza si implicatiile pe care o eventuala destramare a zonei euro le-ar avea asupra celorlalte state care folosesc in prezent moneda comuna. Astfel, in cazul Spaniei se prevede o crestere a somajului pana la 26,7% si o scadere a PIB cu circa 11%.

Potrivit raportului Ministerului german de Finante, statele care ar suferi cele mai severe dezechilibre in cazul materializarii unui asemenea scenariu sunt Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia, exact tarile cele mai afectate de criza in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moneda euro probleme, #moneda euro criza, #moneda euro renuntare , #Germania