Euro a atins pragul de 1,45 dolari

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 17:42
1182 citiri
Euro a atins pragul de 1,45 dolari

Moneda unica europeana a atins marti pragul de 1,45 dolari, nivel maxim din decembrie 2008, dupa publicarea datelor privind excedentul comercial al Germaniei si a unor informatii ce pun din nou in discutie rolul dolarului de principala moneda de rezerva in lume, potrivit AFP, precizeaza NewsIn.

Euro era cotat cu 1,4480 dolari in jurul orei 15:40, ora Romaniei, dupa ce a atins 1,45 dolari in cursul dupa-amiezii.

Primul impuls pe piata de schimb valutar a venit dimineata, cand Daily Telegraph a publicat un articol ce cita Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), care ar sustine ideea inlocuirii dolarului ca moneda de rezerva la nivel mondial cu o moneda globala si ca sistemul monetar ar trebui reformat.

Acest fapt, desigur, nu face decat sa alimenteze o serie de discutii ce se deruleaza de mai mult timp.

De asemenea, nu schimba concluzia ca procesul de diversificare a monedelor de rezerva nu a functionat din cauza lipsei de alternative, si ca va fi nevoie de ani, sau chiar de decenii, pentru a inregistra o schimbare semnificativa in structura rezervelor valutare internationale.

Cu toate acestea, bursele continua sa evolueze pozitiv si apetitul pentru risc a ramas ridicat, avantajand euro, lira sterlina si alte tranzactii "riscante" in raport cu dolarul.

Pe de alta parte, euro a fost sustinut de publicarea datelor legate de comertul exterior al Germaniei, tara ce a continuat sa beneficieze de o revenire a cererii mondiale in iulie.

Excedentul s-a ridicat in iulie la 13,9 miliarde euro, depasind cu aproape doua miliarde nivelul din iunie.

De asemenea, excedentul a avansat pentru a treia luna consecutiv. De asemenea, cea mai mare economie europeana a revenit la o crestere economica pozitiva in al doilea trimestru din 2009, luand prin surprindere pietele si analistii.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #moneda, #rezerva , #Germania