Exporturile Germaniei, crestere record in 2011

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:00
1252 citiri
Exporturile Germaniei, crestere record in 2011

Exporturile Germaniei au inregistrat o crestere de 12% in acest an, la nivelul-record de 1.075 miliarde de euro, insa avansul livrarilor la extern se va injumatati anul urmator, in contextul incetinirii economiei globale, a anuntat marti asociatia exportatorilor germani.

"Exportatorii pot privi inapoi la un an 2011 excelent, iar catre 2012 cu optimism precaut", a declarat presedintele asociatiei, Anton Boerner.

Companiile mijlocii care produc bunuri de capital si exporta catre pietele dominate de dolar sunt optimiste in privinta anului urmator.

Totusi, in timp ce pietele emergente continua sa arate o cerere puternica, criza din zona euro atarna ca "sabia lui Damocles" asupra economiei, amenintand cu o criza a creditelor, a spus Boerner.

"Este crucial ca guvernele din zona euro sa rupa acest lant al indoielilor si sa ia masuri convingatoare pentru a consolida rapid bugetele", a adaugat el.

Cea mai mare economie a Europei a crescut, probabil, cu 3% in acest an, insa ritmul ar urma sa incetineasca puternic anul urmator, deoarece temerile legate de zona euro afecteaza increderea si pietele de export europene.

O parte importanta a analistilor considera ca anul urmator avansul economiei germane va trebui sustinut de consum.

Guvernul de la Berlin estimeaza pentru anul urmator o crestere economica de 1%, in timp ce Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza un avans de numai 0,6% pentru 2012 si considera ca in prezent Germania a intrat intr-o recesiune usoara.

#exporturi germania, #Germania export record , #Germania