Exporturile si consumul privat au crescut economia Germaniei in T3

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 19:03
1427 citiri
Exporturile si consumul privat au crescut economia Germaniei in T3
Foto: CNN Money

Exporturile si consumul privat au ajutat economia Germaniei sa-si mentina cresterea in trimestrul trei din 2012, desi intr-un ritm mai lent decat in precedentele trimestre, cea mai mare economie europeana fiind afectata de criza zonei euro.

Oficiul federal de statistica (Destatis) a confirmat, vineri, ca Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,2% in perioada iulie-septembrie 2012 comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce reprezinta o incetinire fata de crestere de 0,3% inregistrata in al doilea trimestru si avansul de 0,5% inregistrat in primele trei luni ale acestui an, dupa ce companiile si-au amanat investitiile din cauza incertitudinilor legate de criza, scrie Reuters, citata de Agerpres.

Investitiile de capital nu au contribuit la cresterea din trimestrul trei, conform datelor Destatis. Exporturile au sprijinit avansul economiei in trimestrul trei, inregistrand o crestere de 1,4%, in timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,4%, iar consumul privat a crescut cu 0,3%.

Pentru o lunga perioada economia germana parea neafectata de dificultatile din zona euro, inregistrand o crestere record de 4,2% in 2010 si un avans de 3% anul trecut, cand alte state din zona euro au intrat deja in recesiune. Insa cele mai recente date arata ca locomotiva economica a Europei incepe sa piarda viteza ca urmare a contractiei sectorului privat, a cresterii somajului si a diminuarii comenzilor industriale. In prezent, multi economisti se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut in trimestrul patru.

Luna trecuta, guvernul german si-a redus estimarile de crestere pentru anul viitor pana la 1% de la 1,6%, in conditiile in care economia zonei euro ar urma sa inregistreze o crestere anemica de 0,1%, ceea ce nu este un semn bun pentru exporturile germane.

#crestere economica germania, #exporturi germania, #consum privat Germania, #crestere trimestru trei Germania , #Germania