Fondurile de pensii au pierdut anul trecut, la nivel global, peste 5 trilioane de dolari

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 10:36
1049 citiri
Fondurile de pensii au pierdut anul trecut, la nivel global, peste 5 trilioane de dolari

Fondurile de pensii au pierdut anul trecut, la nivel global, peste 5 mii de miliarde de dolari, afirma un studiu realizat de compania Watson Wyatt. Activele administrate de acestea s-au redus cu circa 19 la suta, pana la 20,5 mii de miliarde de dolari. Potrivit analistilor britanici, aceasta suma reprezinta, in fapt, "o intoarcere la nivelul anului 2005".

Studiul a fost realizat in 11 piete majore din intreaga lume, cu o pondere agregata de peste 85% din piata globala de pensii private. Studiul Watson Wyatt arata ca puternica scadere din anul trecut vine dupa o perioada in care fondurile de pensii private au inregistrat rezultate pozitive notabile.


De exemplu, in perioada 1997-2007, randamentul mediu anual a fost de peste 12%. Ca urmare, randamentul mediu anual, calculat la nivelul ultimului deceniu (inclusiv anul "negru", 2008), ramane pozitiv, de circa 3,7%. Dintre pietele europene, cea mai buna valoare a acestui indicator apartine Germaniei, tara in care fondurile de pensii au un profil investitional pronuntat conservator, orientat in proportie de peste 70% catre instrumentele financiare cu venit fix.
Cea mai drastica depreciere a activelor, de 35%, a fost inregistrata anul trecut in Marea Britanie, o piata cu expunere mult mai ridicata pe bursele de valori.

#active, #fonduri, #pensii , #Germania