Fostul presedinte al Germaniei, Christian Wulff, in fata justitiei pentru un "cadou" de 700 de euro

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:51
1406 citiri
Fostul presedinte al Germaniei, Christian Wulff, in fata justitiei pentru un "cadou" de 700 de euro

Fostul presedinte german Christian Wulff va comparea joi in fata justitiei, la Hanovra (nord), pentru trafic de influenta, o premiera pentru un fost sef de stat in aceasta tara foarte stricta cu privire la oamenii sai politici, relateaza AFP.

Wulff (54 de ani) a fost constrans sa demisioneze la 17 februarie 2012, dupa ce imunitatea i-a fost ridicata de justitie din cauza acuzatiilor ca ar fi beneficiat de anumite avantaje legate de functia sa.

Dupa o prima informatie cu privire la un imprumut in conditii favorabile acordat pentru achizitionarea unui bun imobiliar atunci cand era presedintele landului Saxonia Inferioara (2003-2010), presa germana a evocat invitatii, privilegii si alte avantaje de care ar fi beneficiat fostul sef de stat.

Din toate aceste acuzatii, a ramas in final una singura, scrie agentia de presa franceza, anume ca Wulff, cel mai tanar presedinte din istoria Germaniei, ar fi primit un sejur intr-un hotel bavarez si o vizita la Oktoberfest, acuzatii pentru care va fi judecat pana in aprilie 2014. Costul total al "cadoului" ar fi de circa 700 de euro.

Wulff, condamnat deja din punct de vedere social

In cadrul procesului, supus unor importante masuri de securitate, sunt prevazute 20 de zile de audieri, urmand sa fie intervievati 46 de martori. Amploarea acestor masuri, raportata la suma considerata derizorie a presupusului "cadou", a dat nastere la o dezbatere in Germania, insa, in general, comentatorii saluta faptul ca si un inalt responsabil politic poate fi judecat, chiar si pentru un mic prejudiciu, scrie France Presse.

"Ridicol? Nu, este corect ca un tribunal s-a sesizat cu privire la plangerea impotriva lui Christian Wulff", estima in august, la anuntarea procesului, una din cele mai importante publicatii regionale din Germania, Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

"Mai important ca o condamnare sau o achitare, ceea ce este semnificativ este ca un eventual caz de coruptie poate fi sanctionat nu numai cand este vorba de mici functionari, ci si de un fost presedinte", apreciaza, la randul sau, revista Stern.

Aparatorii fostului presedinte amintesc ca acesta a ales un proces public, desi ar fi putut pune capat procedurii in aprilie, platind o amenda de 20.000 de euro.

Altii considera procedura o inversunare impotriva fostei stele in devenire a partidului cancelarului Angela Merkel (CDU), care a pierdut totul in aceasta afacere, in special cariera si sotia sa, de care s-a separat in ianuarie.

"Din punct de vedere social, a fost deja condamnat", apreciaza cotidianul Frankfurter Rundschau, conform AFP.

#coruptie Germania, #proces coruptie presedinte Germania, #coruptie Christian Wulff Germania , #Germania