Franta, Germania si Italia fac front comun impotriva evaziunii

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:25
2240 citiri
Franta, Germania si Italia fac front comun impotriva evaziunii
Foto: Wolfgang Schaeuble/ Q Magazine

Ministrii de Finante ai Frantei, Italiei si Germaniei si-au pus semnatura pe o scrisoare comuna adresata comisarului european pentru Economie, Pierre Moscovici.

In document, acestia reclama cu insistenta aparitia rapida a legislatiei care sa stopeze fenomenul evazionist.

Wolfgang Schaeuble, Michel Sapin si Pier-Carlo Padoan considera ca noua directiva a Uniunii Europene ar putea fi prezentata inainte de finalul acestui an, astfel incat pana la sfarsitul anului viitor sa fie insusita de guvernele celor 28 de tari membre, se arata intr-un articol al publicatiei EUObserver.

Front comun impotriva evaziunii

"Aceasta initiativa ar conferi Europei rolul meritat in lupta acestor practici la nivel international", sustin cei trei ministri in documentul remis comisarului pentru Economie. Conform tratatelor interne, pentru a deveni valabila, legislatia ar trebui sa intruneasca acordul unanim al tuturor guvernelor tarilor membre.

Nu este prima situatie in care cele trei tari fac front comun impotriva evaziunii. Germania, Italia si Franta sunt de altfel si printre cele 11 tari care au anuntat ca vor introduce un impozit pe tranzactiile financiare, desi niciun acord nu a fost semnat pana in prezent in aceasta privinta.

Trei puncte cheie pe harta evaziunii

Franta si Germania au reclamat in mai multe randuri lipsa de apetit a Irlandei in a introduce noi masuri fiscale pentru impozitarea marilor companii. La aceasta ora, Irlanda este deja in mijlocul unui scandal si a unei anchete derulata de Comisia Europeana in care guvernul de la Dublin este suspectat ca a favorizat derularea unor operatiuni si retragerea profitului de catre Apple, in cadrul operatiunii "Sweetheart".

Astfel de intelegeri incheiate intre diverse corporatii si guverne precum cele din Luxemburg sau Olanda sunt privite ca fiind o masura la care diverse filme apeleaza pentru a evita plata taxelor si impozitelor in diverse tari in care isi extind afacerile transfrontaliere.

Anchetele vizand practica incetatenita in aceste trei puncte cheie de pe harta Europei au dus in cele din urma si la includerea pe agenda oficialilor de la Bruxelles a proiectului directivei anti-evaziune solicitata cu atata insistenta de ministrii din cele trei tari.

Opozitia piticilor

Discutiile privind stabilirea unei politici comune in privinta fiscalitatii au inceput inca de acum trei ani. Aparitia directivei a fost blocata insa din fasa, direct de catre statele care prefera sa isi pastreze statutul de "paradisuri fiscale" pentru investitori.

In 2011, votul impotriva directivei anti-evaziune a fost dat chiar de Irlanda, Luxemburg si Malta.

"Limitele privind competitia fiscalitatii intre statele membre s-au modificat. Este un proces ireversibil", atrag atentia cei trei semnatari ai scrisorii. Comisia Europeana estimeaza ca pierderile de la buget aduse prin metodele de evaziune din "paradisurile fiscale" se ridica la aproximativ 1.000 de miliarde de euro in fiecare an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legislatie europeana, #directiva anti evaziune, #paradisuri fiscale , #Germania