Germania ar putea da lovitura de gratie eurozonei

Joi, 07 Iulie 2011, ora 00:35
1920 citiri
Germania ar putea da lovitura de gratie eurozonei

Supravietuirea uniunii monetare europene in actuala forma - sau distrugerea ei - sta in mainile Curtii Constitutionale germane, care a inceput sa analizeze, marti, legalitatea planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. 

Daca cei opt judecatori din Karlsruhe decid ca sistemul de salvare european, de 500 de miliarde de euro, incalca semnificativ legea fundamentala a Germaniei (Grundgesetz), exista riscul ca principalul sprijin acordat tarilor din sudul Europei in criza datoriilor suverane sa se prabuseasca, scrie The Telegraph.

Judecatorii au formulat trei plangeri la adresa planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. Printre acestea se afla si una apartinand unui grup de profesori, care sustin ca imprumuturile acordate Greciei submineaza Bundestagul; incalca Tratatul de la Lisabona, mai precis clauza de "niciun plan de salvare"; reprezinta, de fapt, crearea unei uniuni de transfer fiscal, in ascuns, fara a se opera schimbarile necesare in Grundgesetz; si "dau o lovitura fundatiilor constitutionale ale statului si societatii noastre".

Wolfgang Schauble, ministrul de Finante german, a sustinut, marti, in fata tribunalului, ca falimentul Greciei ar fi declansat o contagiune masiva si inca un si mai mare cataclism financiar decat criza creditelor din SUA.

Judecatorii cunosc riscurile si vor lasa mult de la ei pentru a nu declansa un colaps bancar sau a ameninta investitiile strategice germane in Europa. Insa vor lasa suficient de mult, in asa fel incat decizia, asteptata in septembrie, sa satisfaca pietele de obligatiuni?

Presedintele tribunalului, Andreas Vosskuhle, a notat dur ca audierile nu sunt despre "viitorul Europei sau rezolvarea crizei datoriilor", ci despre lege.

Citeste ontinuarea pe ziare.com

#criza, #curte constitutionala germania, #germania, #plan salvare grecia, #zona euro , #Germania