Germania ar putea recurge la "obligatiunile de elita"

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 11:15
1252 citiri
Germania ar putea recurge la "obligatiunile de elita"

Guvernul german ia in calcul posibilitatea emiterii de obligatiuni impreuna cu alte state din zona euro cu rating triplu A, asa-numite "obligatiuni de elita" sau "obligatiuni AAA", scrie Die Welt.

Cancelarul Angela Merkel si guvernul sau au respins in repetate randuri posibilitatea "colectivizarii" datoriilor la nivelul blocului monetar si introducerii unor obligatiuni comune ale zonei euro.

Die Welt citeaza "inalti diplomati europeni" implicati in actiunile anticriza, care sustin ca guvernul german ia in calcul emiterea unor obligatiuni impreuna cu Franta, Finlanda, Olanda, Luxembourg si Austria.

Obligatiunile comune ar putea fi utilizate nu numai pentru finantarea celor sase tari, ci si pentru a atrage bani din piata, in conditii stricte, pentru state precum Italia si Spania, noteaza ziarul german.

Initiativa ar stabiliza situatia in tarile cu rating AAA si ar "construi o linie credibila de aparare pentru calmarea pietelor financiare", potrivit Die Welt.

Tarile din zona euro fara rating AAA nu ar trebui incluse in aceasta schema, cel putin initial.

Dobanda platita pentru aceste obligatiuni ar trebui sa fie intre 2% si 2,5%, usor peste randamentul obligatiunilor guvernamentale germane.

Noile propuneri vin dupa ce Germania nu a reusit, saptamana trecuta sa obtina cumparatori pentru aproape jumatate din obligatiunile in valoare de 6 miliarde de euro scoase la vanzare.

Prestatia slaba in licitatia in care s-au vandut obligatiunile germane a tras in jos si moneda euro in fata dolarului, pana la valoarea de 1.336. Actiunile europene au scazut, de asemenea, pana la minimul ultimelor 7 saptamani.

#obligatiuni Germania, #vanzare obligatiuni elita state Euro, #rating tari Germania , #Germania