Germania asteapta un val de atentate: Statul Islamic pierde in Siria, dar se regrupeaza in Europa

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 14:15
5307 citiri
Germania asteapta un val de atentate: Statul Islamic pierde in Siria, dar se regrupeaza in Europa
Foto: Youtube

Oficialii de la Berlin au recunoscut saptamana aceasta ca se asteapta la un val de atentate ale teroristilor Statului Islamic, serviciile de securitate din Germania fiind pregatite sa raspunda unor atacuri la scara larga.

Tomas de Maiziere, ministrul german de Interne, admite ca pierderile teritoriale suferite de Statul Islamic in Irak si Siria reprezinta succese de necontestat ale aliantei internationale, dar cresc riscurile declansarii unor atentate pe continentul european, informeaza IB Times.

Temeri justificate

"Ne temem ca Statul Islamic isi va externaliza si isi va transfera activitatile in Europa, in special din cauza pierderilor suferite in Orientul Mijlociu", a recunoscut oficialul german.

Seful serviciului de informatii interne al Germaniei (BfV), Hans Georg Maasen, a declarat ca agentii sai sunt pregatiti sa intervina in combaterea unor atentate si a unor incidente declansate de militantii ISIS inca de la sangeroasele incidente care au zguduit Parisul si Bruxellesul in ultimele 9 luni.

Unele atacuri au fost deja dejucate, sustine Maasen, care a dat exemplul unei celule de teroristi formate din 3 cetateni sirieni care planuiau un atac in Dusseldorf.

Cu un milion de refugiati musulmani adoptati in cursul anului trecut de catre Germania, seful BfV recunoaste ca se asteapta si la atacuri ale unor "lupi singuratici" infiltrati in randul masei de migranti sau radicalizati dupa intrarea in tara.

17 astfel de indivizi, infiltrati in tara ca refugiati, au fost identificati de fortele de securitate ale Germaniei, iar multi dintre ei sunt acum morti sau arestati.

400 de cazuri individuale au fost verificate de autoritati sub suspiciunea ca ar reprezenta indivizi aflati in legatura cu gruparea ISIL, dar cele mai multe s-au dovedit a fi doar acuzatii false lansate de alti refugiati.

Terorism intern

Germania este a treia natiune europeana, dupa Marea Britanie si Franta, care furnizeaza anual sute de voluntari organizatiei teroriste Statul Islamic.

40 de cetateni germani sunt suspectati ca au mers in ultimele 6 luni in zonele de conflict din Siria si Irak, ridicand cifra totala a recrutilor nemti la 820, dintre care o treime au si revenit in tara.

Germania se confrunta si cu o crestere a numarului de adepti ai salafismului, un curent islamist ultra-conservator a carui doctrina sta la baza principiilor adoptate de teroristii jihadisti.

In ultimul an si jumatate, numarul adeptilor salafisti din randul musulmanilor aflati in Germania a crescut de la 7.000, la 8.900, conform informatiilor prelucrate de serviciile de securitate de la Berlin.

#atacuri teroriste Europa, #celule teroriste Germania, #securitate UE, #Stat Islamic, #ISIL , #Germania